Coreea de Nord fumegă din cauza flotei americane

Phenianul a denunţat “nesăbuinţa” Washingtonului privind desfăşurarea navelor de luptă în apropierea Peninsulei Coreene, avertizând că va reacţiona la orice “formă de război”.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Ministerul nord-coreean de Externe a anunţat, marţi, prin agenţia de ştiri de stat KCNA, că SUA va fi total responsabilă pentru orice mişcare militară, după ce Washingtonul a desfăşurat un grup naval în vestul Pacificului într-un spectacol de forţă ce vizează programul de arme nuclear al Phenianului.

“Mişcările nesăbuite ale Statelor Unite pentru invadarea Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ajuns într-o fază periculoasă. RPDC este pregătită să reacţioneze la orice formă de război dorită de SUA”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe.

“Vom lua cea mai dură contramăsură împotriva provocatorilor pentru a ne apăra cu forţa puternică a armelor”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Grupul naval condus de portavionul USS Carl Vinson, care include mai multe nave de luptă, şi-a anulat o călătorie programată spre Australia şi s-a îndreptat din Singapore către apele din largul coastei coreene în weekendul trecut, ca parte a răspunsului dat de SUA la recentele lansări de rachete nord-coreene.

În ciuda repetatelor runde de sancţiuni ale ONU, Coreea de Nord a organizat cinci teste nucleare, dintre care două anul trecut, şi continuă să sfideze presiunea comunităţii internaţionale pentru restricţionarea eforturilor de dezvoltare a unei rachete balistice intercontinentale capabile să transporte un focos nuclear până pe teritoriul american.

Oficiali ai serviciilor americane de informaţii estimează că Phenianul s-ar putea afla la mai puţin de 2 ani distanţă de a deveni capabil să lovească teritoriul Statelor Unite.

Imaginile de satelit sugerează că Nordul s-ar putea pregăti pentru lansarea unei alte runde de teste pentru a marca, sâmbătă, ziua de naştere a răposatului lider suprem Kim Il-sung.

Un înalt delegat sud-coreean pentru probleme nucleare a declarat că Seul şi Beijing vor coopera şi vor lua măsuri suplimentare dacă Phenianul va continua programul nuclear, în timp ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că ţara sa va lua măsuri unilaterale împotriva Coreei de Nord dacă China eşuează să ajute la restricţionarea programului de arme nucleare al vecinului său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe