Peste 3.000 de locuri "fără taxă" încă libere la facultăţi

Studenţi la intrarea unei facultăţi
Studenţi la intrarea unei facultăţi (Mihut Savu / The Epoch Times)

Numărul celor dornici să-şi tocească coatele pe băncile şcolii pare a fi în scădere an de an. Nu mai puţin de 3.000 de locuri la "fără taxă" au rămas neocupate la trei mari centre universitare, informaţia venind pe fundalul unui Bacalaureat marcat de absenteism - peste 44.000 de absolvenţi de liceu nu s-au mai înscris în acest an la examenul "de maturitate."-

Potrivit Digi24, numărul locurilor neocupate la "fără taxă" s-ar putea chiar dubla, având în vedere că numeroşi absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele la mai multe facultăţi, să fie siguri că prind un loc "la buget", iar cei ce au reuşit performanţa de a intra la două sau mai multe facultăţi îşi vor retrage dosarele în zilele ce vin eliberând alte locuri pentru cei rămăşi afară din sistem.

În pofida miilor de locuri neocupate şi a ratei scăzute de absolvenţi ce s-au înscris pentru ocuparea lor, rectorii universităţilor de stat sunt totuşi convinşi că toamna nu îi va prinde cu "băncile goale" nici măcar la secţiile mai puţin căutate de studenţi.

Surpriza verii o constituie numărul mare de candidaţi înscrişi în Bucureşti la Politehnică. După ce ani de zile la Universitatea Politehnică se intra fără concurs, doar în baza diplomei de Bac, în acest an 8.000 de candidaţi au concurat pentru 4.800 de locuri fără taxă, ceea ce înseamnă o concurenţă de 1,5 persoane pe un loc.

Tinerii îşi doresc să devină ingineri, dar nu orice fel de ingineri, fiind căutate doar anumite specialităţi. Astfel, în timp ce la Facultatea de Inginerie medicală s-au înregistrat 6,5 persoane pe un loc, iar la Automatică şi Calculatoare trei pe un loc, la Energetică, Ştiinţă şi Ingineria Metalelor, Inginerie în limbi străine şi Ştiinţe Aplicate au rămas locuri neocupate.

Situaţia arată asemănător şi la Cluj Napoca, la Universitatea Tehnică din localitate rămânând în jur de 300 de locuri neocupate, dintre care 150 la Facultatea de Construcţii.

O situaţie similară se manifestă şi la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, unde ingineria riscă să dispară odată cu declinul industriei din oraş. Aproape jumătate din locurile "fără taxă" scoase la concurs au rămas libere după înscriere, scrie Digi.

Un alt reviriment spectaculos s-a produs la Facultatea de Fizică din Bucureşti unde speranţa unui loc de muncă în cadrul proiectului laserului de la Măgurele "European Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP)", a cărui platformă va fi gata până în 2018 a atras, pentru prima dată după şapte ani de zile, mai mult de un candidat pe un loc.

În Moldova în schimb, în Iaşi, în acest an s-a înregistrat un interes mai scăzut pentru facultăţile de Filosofie, Teologie Ortodoxă şi Catolică, şi nu numai. La Universitatea Alexandru Ioan Cuza au rămas libere 80 de locuri la buget, cele mai multe la facultăţile de Fizică şi de Biologie - specializarea Ştiinţa Mediului.