PAS de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului: Moldova poate şi trebuie să îşi corecteze restanţele la acest capitol


Logo-ul organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch.
Logo-ul organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch. (en.wikipedia.org)

De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, Fracţiunea Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a subliniat importanţa promovării şi respectării drepturilor omului ca drepturi fundamentale într-o societate democratică, menţionând că Republica Moldova poate şi trebuie să îşi corecteze restanţele pe care le are la acest capitol.

Mai mult decât atât, deputaţii PAS au prezentat mai multe angajamente pe care şi le asumă în raport cu apărarea şi promovarea drepturilor omului, care prevăd demersuri în vederea asigurării drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova pe dimensiunile: drepturile femeilor, drepturile reprezentanţilor minorităţilor naţionale, ale persoanelor cu dizabilităţi, ale cetăţenilor din stânga Nistrului, precum şi dreptul tuturor cetăţenilor la o justiţie echitabilă.

Preşedintele Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice, Doina Gherman, a menţionat că pentru ea este o prioritate ca drepturile femeilor şi egalitatea între femei şi bărbaţi să fie puse pe ordinea de zi.

„Sunt aici ca să vorbesc pentru femei. Chiar azi (10 decembrie 2019 n.r.) voi înregistra o iniţiativă legislativă care va asigura că toate femeile din ţară, care au fost în concediu de îngrijire a copilului, să beneficieze de ajustarea pensiei indiferent de anul în care s-au pensionat. Mă voi îngriji ca în acest Parlament legile să fie nediscriminatorii şi corecte pentru toţi. Vă asigurăm că noi vom continua să fim apărătorii drepturilor omului, a declarat Gherman.

Sergiu Litvinenco: „Respectarea drepturilor omului nu poate avea loc fără reforma justiţiei. Angajamentul nostru ferm este acela că vom face totul pentru ca în Republica Moldova să avem justiţie dreaptă. Nu va dura puţin, dar noi vom merge înainte hotărâţi ca să ajungem să realizăm acest deziderat.ˮ

Dan Perciun a explicat că se angajează împreună cu colegii ca „până în 2023 să creştem treptat proporţia cheltuielilor pentru protecţia socială a persoanelor cu dizabilităţi până la 2% din PIB. În 2021 vom opta pentru majorarea acestui cuantum până la 1,5%, asta ar însemna alocarea suplimentară a 785 de milioane de lei pentru alocaţii, prestaţii şi servicii socialeˮ.

La rândul său, Radu Marian a punctat trei angajamente prioritare în raport cu minorităţile etnice: finanţarea programelor de instruire în limba română pentru minorităţile etnice, creşterea numărului de mediatori comunitari din comunităţile rome, care au un rol important în integrarea acestora şi în facilitarea accesului la educaţie a celor tineri şi promovarea mai multor activităţi de comemorare a victimelor Holocaustului în 2020.

„Voi depune astăzi amendamente la legea bugetului de a mări finanţarea pentru studierea limbii române de către minorităţile etnice, dar şi a finanţării Agenţiei Relaţii Interetnice, astfel încât numărul de mediatori comunitari să crească de la 33 până la cel puţin 50”, a subliniat Marian.

„Fracţiunea PAS îşi asumă angajamentul să se opună tuturor tentativelor de federalizare a Republicii Moldova şi se obligă să utilizeze toate pârghiile parlamentare pentru respectarea drepturilor omului din zona de Est a Republicii Moldovaˮ, a conchis deputatul Oazu Nantoi.