Ion Sturza: Stoianoglo nu a fost preferatul lui Dodon la funcţia de procuror general. A fost impus de partenerii de dezvoltare

Ion Sturza
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)

În contextul în care Guvernul Sandu a căzut din cauza funcţiei de procuror general pe care a insistat fostul prim-ministru Maia Sandu, omul de afaceri Ion Sturza a comentat că, până la urmă, Partidul Socialiştilor şi implicit Dodon ar fi acceptat toate condiţiile premierului legate de procedura de selecţie a procurorului, făcând referire aici atât la comisie cât şi la modalitatea de selecţie a participanţilor care nu au mai făcut parte din sistemul de procuratură, acesta fiind un pas chiar foarte important ca să poată candida şi cei care nu au fost nicio zi în procuratură.

„S-a selectat o comisie în care, majoritatea împărtăşeau aceleaşi valori pe care le împărtăşea şi dna Maia Sandu. S-a făcut un proces de selecţie şi cei care au fost au ieşit în finală, cei care au ieşit în finală au fost selectaţi, în primul rând şi-au primit notele maxime de la oamenii care aparent au fost selectaţi de PAS.

Vehement împotriva unor candidaţi care erau preferaţii dnei Maia Sandu au optat cei care trebuiau să gireze maximă transparenţă: expertul străin, psihologul etc. Vă spun cu certitudine, lider necontestat al clasamentului a fost dl Stoianoglo şi în primul rând al expertului străin, şi potrivit profilul psihologic”, a declarat fostul prim-ministrul moldovean, Ion Sturza în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Mai mult decât atât, omul de afaceri a ţinut să puncteze, în premieră, că Alexandru Stoianoglo nu a fost nici pe departe preferatul lui Dodon, Stoianoglo fiind impus şefului statului de partenerii de dezvoltare. „Dodon a vrut cu totul pe altcineva. A fost până la urmă un „deal” (afacere) foarte netrivial”.

„Când s-au întâmplat lucrurile cu demisia dnei Sandu, bineînţeles că occidentalii au fost profund dezamăgiţi şi alarmaţi de ce s-a întâmplat şi au dat semnale că ei nu sunt gata să-i susţină în orice condiţii pe Dodon şi noul Guvern.

Atunci oamenii din anturajul lui Dodon, care aveau o legătură mai informală cu occidentalii, au încercat să creioneze o relaţie cu ei şi au venit cu mesajul că dacă vor să facă ceva, atunci să facă în aşa fel încât Stoianoglo să ajungă candidatul dlui Dodon la funcţia de procuror general”, a mai adăugat Sturza.

În contextul în care cei mai mulţi îl consideră pe Stoianoglo omul lui Dodon, Ion Sturza a ţinut să puncteze că, de fapt, noul procuror general ar fi o persoană independentă, adăugând că el a abandonat procuratura atunci când fostul lider PD Vlad Plahotniuc a încercat să-l facă procuror la curtea lui.

„Eu ştiu de discuţia pe care a avut-o cu Plahotniuc şi el a spus ok mă duc, dar în condiţiile acestea. Peste 5 minute s-a terminat discuţia şi el a ieşit nu numai din biroul lui Plahotniuc, dar şi din Partidul Democrat şi din vizorul lor. Ulterior el a fost cel care a interacţionat cu instituţiile internaţionale în reforma sistemului judiciar în Republica Moldova”, a conchis Sturza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe