Partidul lui Merkel scade în sondaje

Potrivit unui sondaj Emnid, CDU şi CSU au ajuns la 38%, cel mai scăzut nivel de la alegerile pentru Bundestag încoace. Mai mult, 48% dintre germani consideră politica Angelei Merkel în criza refugiaţilor ca fiind greşită.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Alexander Hassenstein / Getty Images)

În timp ce Uniunea Creştin-Democrată şi sora sa mai mică Uniunea Creştin-Socială pierd electorat, potrivit sondajului comandat de ziarul ”Bild am Sonntag”, liberalii de la FDP şi partidul eurosceptic AfD ar intra în Parlament cu 5%, respectiv 6%.

Cota de popularitate a celorlalte partide a rămas neschimbată: SPD 25%, Linkspartei 10%, Verzii – 9%.

Doar 39% dintre respondenţi cred că Merkel a procedat bine în criza refugiaţilor. Totuşi în rândul simpatizanţilor CDU, 67% dintre cei chestionaţi susţin poziţia cancelarului, faţă de 25% care nu sunt de acord cu ea.

O majoritate de 50% dintre intervievaţi crede totuşi că Germania va reuşi să gestioneze criza refugiaţilor, faţă de 45% care se îndoiesc.

Sondajul efectuat în perioada 1-7 octombrie a fost realizat pe un eşantion de 1871 de persoane care au fost întrebate de preferinţa lor politică.

Un alt sondaj Forsa comandat de cotidianul economic Handelsblatt arată că două treimi dintre nemţii chestionaţi (61%) cred că Angela Merkel nu este un candidat potrivit pentru primirea premiului Nobel pentru Pace, faţă de doar 34% care cred că ea merită această distincţie.

Recomandăm şi: Ce i se reproşează lui Merkel în criza refugiaţilor