Partidul lui Geoană cere debarcarea lui Oprea. "Solicităm comisie de anchetă care să stabilească dacă a fost sau nu abuz de putere"

Partidul condus de Mircea Geoană, PSRO, îi cere demisia de onoare vicepremierului Gabriel Oprea, precum şi înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul Bogdan Gigină.
Mircea Geoană
Mircea Geoană (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"PRSO solicită înfiinţarea unei comisii de anchetă la nivel parlamentar, care să stabilească dacă vicepremierul Gabriel Oprea a comis un abuz în serviciu, prin folosirea coloanei oficiale într-o situaţie ce nu este prevăzută de lege. Această comisie de anchetă poate fi făcută în baza Constituţiei României, prin care Parlamentului îi revine prerogativa controlului parlamentar asupra membrilor Guvernului, având rolul de a se asigura că, în activitatea sa, Executivul îndeplineşte mandatul primit la învestitură, în condiţiile legii. În acest sens, PSRO face un apel către toate partidele politice de la Putere sau din Opoziţie pentru a sprijini acest demers pentru că aflarea adevărului nu are culoare politică", se arată într-un comunicat de presă remis Agerpres.

Potrivit sursei citate, comisia propusă poate avea ca exemplu Comisia Nana. "Având ca exemplu pe plan intern Comisia Nana, în urma căreia au fost trimise documente importante la Parchet, dar şi pe plan extern audierile maraton la care a fost supusă Hillary Clinton, pentru a se stabili rolul său în atacurile de la Benghazi, PRSO consideră că, în cazul tragediei de săptămâna trecută, este momentul ca în Parlamentul României să existe audieri autentic democratice despre toate aspectele legate de folosirea coloanei oficiale şi a resurselor funcţiei publice de către un ministru al Guvernului, adică de către ministrul de Interne, Gabriel Oprea", se menţionează în comunicat.

PRSO susţine că declaraţia ministrului de Interne, potrivit căreia "accidentul s-a petrecut în seara zilei de 20 octombrie în timpul unei deplasări organizate în interes profesional", naşte şi "mai multe controverse" pe marginea acestui subiect.

"Aşa cum presa a semnalat, Codul rutier prevede, la articolul 223, alineatul 3 că 'în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României (...)'. Prin declaraţia lui Gabriel Oprea, înţelegem că a folosit coloana oficială 'în interes profesional', însă interesul profesional nu este echivalentul unei 'situaţii deosebite', care să 'impună deplasarea în regim de urgenţă', aşa cum este prevăzut de legislaţie. Până la înfiinţarea acestei comisii de anchetă, PRSO consideră că unica soluţie în acest moment, din punct de vedere politic, o reprezintă demisia de onoare a lui Gabriel Oprea din funcţia de ministru de Interne şi, implicit, vicepremier, demisie care nu mai poate fi amânată", se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne