Astronomii au descoperit un "vid" de stele în centrul Căii Lactee

Calea Lactee
Calea Lactee (Universitatea de Tokyo)

Astronomii din Japonia, Africa de Sud şi Italia au descoperit că există un "vid" de stele în centrul Căii Lactee, galaxia gazdă a sistemului nostru solar şi a altor aproximativ 100-400 miliarde de stele cu planetele lor, precum şi a peste 1.000 nebuloase. Toate obiectele din galaxie orbitează în jurul centrului de masă al galaxiei, numit şi centru galactic.

"Am descoperit deja de ceva timp că existau stele Cefeide în inima centrului galactic al Căii Lactee, într-o regiune aflată la aproximativ 150 ani-lumină. Acum, aflăm că în afara acestora, există un vast deşert de stele Cefeide care se extinde până la 8.000 ani-lumină de centrul galactic", explică profesorul Noriyuki Matsunaga, directorul echipei de astronomi din cadrul Universităţii Tokyo.

Cercetarea, publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, relevă faptul că în această zonă a galaxiei nu există stele tinere.

Galaxia noastră are forma unei spirale uriaşe. Braţele acestei spirale conţin pe lângă altele şi materie interstelară, nebuloase şi stelele tinere ce iau naştere permanent din această materie. Pe de altă parte centrul galaxiei este format din stele bătrâne concentrate în grupuri cu formă sferică. Galaxia noastră are aproximativ 200 astfel de grupuri, dintre care mai cunoscute sunt numai 150. Aceste grupuri sunt concentrate în special în centrul galactic. După aparenta lor distribuţie pe cer, astronomul Harlow Shapley a ajuns la concluzia că centrul galaxiei se găseşte ceva mai departe de noi decât se credea până acum. Astfel, sistemul nostru solar este situat la 20 ani-lumină deasupra planului ecuatorial de simetrie, şi la 28.000 ani-lumină de centrul galactic.

Centrul galaxiei se găseşte în direcţia constelaţiei Săgetătorului, la o distanţă de soare de 25.000-28.000 ani-lumină. Măsurarea distribuţiei stelelor este crucială pentru înţelegerea modului în care s-a format şi a evoluat galaxia.

Cu toate acestea, să găseşti Cefeide în interiorul Căii Lactee este dificil, aşa cum subliniază astronomii, deoarece galaxia este plină de praf interstelar care blochează lumina şi le ascunde.

Echipa profesorului Matsunaga a compensat, însă, această dificultate, analizând observaţiile realizate cu telescopul japonezo - sud-african situat în Sutherland, Africa de Sud. Spre surprinderea lor, astronomii au descoperit doar câteva stele Cefeide într-o regiune largă care se întinde mii de ani-lumină de centrul galaxiei.

Această descoperire arată că într-o mare parte a galaxiei, denumită Extreme Inner Disk, nu există stele tinere. Co-autorul studiului, Michael Feast, subliniază faptul că descoperirile sale sunt în contradicţie cu alte studii recente, dar sunt în concordanţă cu activitatea radioastronomilor care spun că "nu se nasc stele noi în acest deşert".

"Rezultatele indică faptul că nu a existat o formare semnificativă de stele în această vastă regiune de-a lungul a sute de milioane de ani. Mişcarea şi compoziţia chimică a noilor stele Cefeide ne ajută să înţelegem mai bine formarea şi evoluţia Căii Lactee", precizează un alt autor, Giuseppe Bono.

Surse: Royal Astronomical Society, Wikipedia