Parlamentul israelian adoptă o controversată lege privind demolările

Parlamentul israelian (Knesset) a aprobat o lege controversată ce vizează construcţiile ilegale de locuinţe, pe fondul unui val de critici că noua legislaţie va afecta în mod disproporţionat comunităţile palestiniene şi arabe.
Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania.
Colonie ilegală israeliană construită în Cisiordania. (Uriel Sinai/Getty Images)

“Legea Kaminitz”, ce a fost adoptată miercuri cu 43 de voturi pentru şi 33 împotrivă, măreşte pedeapsa maximă cu închisoarea pentru cei condamnaţi de construirea unor clădiri fără permise la trei ani de la perioada actuală de 2 ani.

Legislaţia, care măreşte amenzile şi reduce puterea tribunalelor de a amâna data ordinelor de demolare, va viza, de asemenea, 300.000 de palestinieni care locuiesc în Ierusalimul de Est ocupat.

Legea, susţinută de guvernul de dreapta al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declanşat un val de critici.

Parlamentarul israelian Abdullah Abu Ma'aruf din comunitatea druză l-a acuzat pe Netanyahu că încearcă să facă pe placul dreptei politice indiferent de costul pe care îl plătesc arabii. El a mai susţinut că noua lege ameninţă 50.000 de locuinţe arabe, în care locuiesc sute de mii de persoane.

Câteva ONG-uri israeliene pentru drepturile omului au avertizat în luna ianuarie că legislaţia va duce la creştere dramatică a demolărilor de clădiri în oraşele arabe.

“Reducerea implicării instsnţelor şi adoptarea de măsuri administrative va duce la circumstanţe în care rezidenţii nu vor avea la dispoziţie mijloace pentru a face apel la asistenţă juridică”, a declarat Moran Aviv din Sikkuy, o organizaţie a societăţii civile.

Tel Aviv a accelerat activităţile de confiscare a terenurilor şi de construire de colonii în teritoriile ocupate după ce Donald Trump a devenit preşedinte al SUA. Grupurile pentru drepturile omului au declarat că demolările continue de locuinţe palestiniene de către israelieni urmăresc să dezrădăcineze palestinienii din teritoriile lor native şi să exproprieze mai mult pământ pentru expansiunea coloniilor.

Forţele israeliene au demolat peste 48.000 de locuinţe şi clădiri palestiniene începând cu ocuparea teritoriilor palestiniene în 1967, conform Comitetului Israelian Împotriva Demolărilor de Locuinţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe