ONU critică din nou Israelul pentru extinderea coloniilor

Israelul nu a luat nicio măsură pentru a opri construirea de colonii în teritoriile ocupate, în ciuda unei rezoluţii ONU de condamnare a acestor proiecte ca fiind ilegale, a susţinut Consiliul de Securitate al ONU.
Colonia israeliană Givat Zeev construită în apropiere de oraşul Ramallah din Cisiordania, 14 aprilie 2016.
Colonia israeliană Givat Zeev construită în apropiere de oraşul Ramallah din Cisiordania, 14 aprilie 2016. (Captură Foto)

În loc să oprească expansiunea, Israelul a autorizat noi planuri pentru construirea de colonii, a declarat vineri Nikolai Mladenov, delegatul ONU în Orientul Mijlociu, Consiliului de Securitate al ONU. Numeroasele anunţuri şi noua legislaţie indică o intenţie clară de a continua extinderea coloniilor în teritoriile palestiniene ocupate, a mai precizat el.

Acţiunile israelienilor subminează aspectele cheie ale unei soluţii cu două state privind pacea cu palestinienii, a adăugat Mladenov.

În decembrie 2016, ONU a adoptat o rezoluţie care a criticat coloniile israeliene ca fiind o „încălcare flagrantă” a legii internaţionale. Mişcarea a semnalat o rară dispută publică între Israel şi cel mai important aliat al său (SUA) condus la acea vreme de preşedintele Barack Obama.

Washingtonul a ales la acea vreme să nu se opună rezoluţiei, atrăgând un răspuns furios din partea Israelului, care l-a convocat pe ambasadorul american şi a lansat o serie de măsuri diplomatice împotriva ţărilor care au susţinut rezoluţia. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit summitul de pace ulterior din Paris „o relicvă a trecutului” şi “ultimă răsuflare a trecutului înainte ca viitorul să se instaleze”, făcând o referire clară la schimbările în politică externă sub Donald Trump.

În luna ianuarie, ONU a observat o creştere a numărului de anunţuri privind construirea de noi colonii. Mladenov a descris situaţia ca fiind „extrem de îngrijorătoare” în discursul său de vineri, adăugând că autorităţile israeliene au susţinut că vor construi mii de noi unităţi de locuit.

„Rezoluţia cere Israelului să ia măsuri pentru a suspenda toate activităţile de colonizare în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est. Nicio astfel de măsură nu a fost luată de atunci”, a declarat Mladenov Consiliului în primul său raport privind implementarea rezoluţiei din decembrie.

Ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, a declarat că „nu există nicio echivalenţă morală între construirea de locuinţe şi terorismul criminal”.

„Singura piedică în calea obţinerii păcii este violenţa şi incitarea palestiniană [la violenţă]”, a precizat Danon într-o declaraţie publicată vineri. „Această concentrare obsesivă a atenţiei pe Israel trebuie să înceteze”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe