Paris: Şoriceii atacă Galeriile Lafayette

Şoareci
Şoareci (Uriel Sinai / Getty Images)

Capcane şi otrăvuri împrăştiate peste tot, chiar şi în vitrinele împodobite pentru Crăciun. Preşedintele Uniunii de deratizare declară „În oraş există aproximativ şase milioane de şoareci”. Şi nu a fost încă făcut un recensământ!

Adevăratele staruri de la Paris nu sunt Aristocats, ci şoarecii. În special cei în versiunea de "Musculus domesticus", micul şoricel de apartament. Se pare că la Paris trăiesc aproximativ şase milioane, deşi, aşa cum declară pentru ziarul Parisien, Marc Esculier, preşedintele Uniunii de deratizatori (există chiar şi acest lucru!), „nu a existat niciodată un recensământ adevărat".

La Paris, nu există persoană care să trăiască în acest oraş, şi care, mai devreme sau mai târziu, să nu se fi găsit faţă în faţă în sufragerie cu domnul Şobolan. Cel mai grav este că au fost infestate Galeriile Lafayette. Dintr-o plângere detaliată a sindicatelor reiese, se pare, că templul cumpărăturilor pariziene, este, de asemenea, plin de şobolani. Capcane şi otrăvuri sunt împrăştiate peste tot, chiar bine ascunse în renumitele vitrine împodobite de Crăciun de pe bulevardul Haussmann care sunt bucuria copiilor şi turiştilor.

Întrebat de acest lucru, purtătorul de cuvânt al glorioaselor magazine nu a negat. El pur şi simplu a pus punctul pe "i" şi pe şoarecii de peste tot: "Este o problemă recurentă, la fel ca în toate clădirile vechi ale capitalei. Se întâmplă la noi, dar nu numai la noi". Cu alte cuvinte: şoarecii sunt o „bucurie” în comun, sunt peste tot.

Mai grav este faptul că, în conformitate cu cele declarate de sindicate, şoarecii au infestat chiar bucătăriile de la Cafe Lafayette şi restaurantul. Au fost denunţate serviciile veterinare ale cetăţenilor, Prefectura şi primarul. Conducerea susţine că ultima verificare a avut loc în urmă cu trei săptămâni, fără succes şi că alte controale sunt efectuate de trei ori pe săptămână şi, în orice caz, în acele locuri sunt programate lucrări de două milioane de euro.

Deja din 2010, un anonim a postat un video pe Youtube unde se putea vedea o plimbare de noapte efectuată de rozătoare în marile spaţii goale ale Galeriilor. Aşa cum s-a spus, aceasta a fost întotdeauna o problemă mare a Parisului (în timpul asediului teribil din 1870 a existat un "marche aux rats", unde şobolanii mai graşi erau vânduţi pentru a fi consumaţi), dar în ultimii ani pare să fi devenit şi mai serioasă. Esculier explică: "Şoarecii, din interiorul zidurilor Parisului, sunt peste tot: în marile restaurante, în Elysee, la Matignon (reşedinţa primului-ministru), în apartamente. În plus, unui şoarece îi trebuie o gaură de doar cinci milimetri pentru a se introduce într-o proprietate". Este chiar adevărat că toţi vor să vadă Parisul!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură