Ministrul francez al justiţiei, născută în Guyana franceză, denunţă deriva rasistă a societăţii

Ministrul francez al justiţiei, Christiane Taubira
Ministrul francez al justiţiei, Christiane Taubira (ALAIN JOCARD / AFP / Getty Images)

Ministrul francez al justiţiei, Christiane Taubira, de culoare, născută în Guyana franceză, care a fost comparată cu o maimuţă pe pagina de Facebook a unei candidate a Frontului Naţional, s-a hotărât să denunţe deriva rasistă a societăţii franceze, notează miercuri El Pais.

Taubira şi-a lansat propriul manifest 'J' accuse', într-un interviu publicat miercuri de ziarul Liberation. După ce mai mulţi copii care manifestau împotriva unei căsătorii homosexuale la Angers au numit-o gorilă, Taubira a explicat că 'aceste atacuri rasiste sunt o lovitură în inima Republicii', care "pun în pericol coeziunea socială". Ea şi-a exprimat totodată surprinderea că 'nimeni nu a ridicat glasul pentru a avertiza împotriva acestei derive a societăţii franceze'.

Născută la Cayenne, Taubira s-a întrebat dacă "o societate ale cărei temelii se clatină" va fi capabilă să reacţioneze, subliniind că răspunsurile la insultele şi la rasismul extremei drepte 'nu au fost la înălţime". "Conştiinţele societăţii franceze ar fi putut spune: aveţi grijă, nu este ceva superficial, este un avertisment. Este coeziunea socială cea pusă în joc, este istoria unei naţiuni cea pusă în chestiune".

În opinia ei, "inhibiţiile au început să dispară şi digurile să cadă". "Trebuie să amintesc că rasismul nu este o opinie, este un delict", a avertizat ea. "Răspunsul justiţiei este indispensabil, dar nu suficient. Nu putem cere justiţiei să repare patologiile profunde care subminează democraţia. Eu sunt obişnuită cu insultele, dar milioane de persoane sunt puse insultate când mie mi se spune maimuţă. Milioane de copii ştiu că în curtea şcolii vor putea fi numiţi maimuţe".

Procuratura din Paris a deschis o anchetă cu privire la insultele proferate de fosta candidată a Frontului Naţional, îndepărtată ulterior din partid. La rândul său, partidul a denunţat-o pe Taubira pentru afirmaţiile sale potrivit cărora gândirea FN este: "Negrii în copac, arabii în mare, homosexualii în Sena, iar evreii în cuptor". Taubira nu a ezitat să critice nici atitudinea dreptei apropiate lui Nicolas Sarkozy ("mai puţin republicană ca odinioară") şi pe însuşi colegul său de cabinet, ministrul de interne, Manuel Valls, pentru atacurile acestuia împotriva comunităţii rome.

"Periodic şi de nenumărate ori în ultimii cinci ani, am creat un duşman intern. Cei care sunt incapabili să deschidă orizonturi îşi petrec timpul spunându-i poporului francez că este hărţuit, asediat, pus în pericol. Dacă ne uităm însă la cifrele imigraţiei, trebuie să încetăm cu această telenovelă zilnică. De ce este o problemă imigraţia? Ce pericol înseamnă ea pentru societatea franceză?", s-a întrebat ea.

Cu privire la controversa creată în jurul celor 17.000 de romi europeni care trăiesc în Franţa, Taubira a spus, cu regret: "De un an se tot discută acest subiect! Zilnic li se spune francezilor: "Sunteţi 67 de milioane, dar faceţi scut în jurul vostru, pentru că sunteţi înconjuraţi", în loc să fie puse în aplicare măsuri eficiente! Ajunge cu manipularea acestei comunităţi!", a exclamat ea. Discursul politic trebuie să fie mai clar, mai hotărât, mai bine ancorat istoric şi proiectat spre viitor", a conchis Taubira.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe