Paradă militară la Kiev de Ziua Independenţei

Parada militara în Kiev.
Parada militara în Kiev. (captura.)

Autovehicule blindate şi soldaţi au defilat în piaţa principală din Kiev, duminică, celebrând Ziua Independenţei Ucrainei printr-o manifestare de forţă militară, în timp ce armata ucraineană încearcă să elibereze teritoriile estice ocupate de forţele pro-Rusia, relatează Reuters.

O parte din soldaţi, care se vor întoarce direct pe frontul din estul ţării, au organizat un marş militar la care a fost prezent preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, care le-a transmis că războiul pe care-l poartă este un război de independenţă ce va ajunge în cărţile de istorie.

Autovehicule blindate înarmate cu lansatoare de rachete antitanc şi mitraliere, precum şi camioane cu lansatoare de rachete au defilat în urma soldaţilor.

”În faţa voastră este o nouă coloană militară care se îndreaptă direct către zona operaţiunii antiteroriste”, a precizat Poroşenko.

Piaţa Independenţei din Kiev – cunoscută pe plan local drept ”Maidan”, locul care a găzduit protestele stradale încheiate cu înlăturarea de la putere a liderului ucrainean susţinut de Moscova, Viktor Ianukovici – a fost decorată cu steagul Ucrainei.

Multe dintre miile de persoane care au privit festivităţile purtau cămăşile tradiţionale ucrainene şi aveau înfăşurate pe umeri steagul ucrainean.

Coordonatorii manifestărilor au anunţat că printre cei 1.500 de soldaţi care au luat parte la festivităţi se numără şi aproximativ 120 de bărbaţi care au participat deja la acţiunile de pe frontul estic, în apropierea oraşelor ocupate de forţele pro-Rusia, Doneţk şi Lungask.

Înainte de desfăşurarea marşului, Poroşenko şi familia sa au depus mai multe coroane cu flori şi au îngenuncheat la altarele ridicate în memoria celor aproximativ 100 de protestatari care au fost împuşcaţi în februarie de lunetiştii forţelor de securitate, chiar în ultimele zile în care preşedintele Viktor Ianukovici a fost la conducerea ţării.

Patriotismul îmbinat cu militarismul ucrainenilor a arătat că guvernul este încrezător că va câştiga războiul cu forţele pro-Rusia.

În est, conflictele continuă. Duminică, bombele artileriei au aterizat în centrul Doneţkului, în curtea unuia dintre cele mai mari spitale din oraş.

Ca o sfidare, forţele pro-Rusia au afişat în piaţa centrală a oraşului mai multe echipamente militare ucrainene, pregătind propriile celebrări menite să contracareze festivităţile din Kiev.

Rezidenţii din Doneţk s-au uitat în interiorul celor patru autovehicule blindate, care datau din era sovietică, care erau arse, găurite de gloanţe şi decorate cu echipamentul soldaţilor ucraineni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe