Doi căţărători montează steagul Ucrainei pe un zgârie-nori din Moscova. Kremlinul îi arestează la domiciliu

Un zgârie-nor din Moscova a fost decorat în culorile naţionale ucrainene iar în vârful său a fost arborat un steag ucrainean. 21 august 2014.
Un zgârie-nor din Moscova a fost decorat în culorile naţionale ucrainene iar în vârful său a fost arborat un steag ucrainean. 21 august 2014. (captură.)

Doi dintre cei patru activişti care au fost acuzaţi că au escaladat un zgârie-nor din Moscova pentru a ridica un steag ucrainean în vârful său au fost puşi sub arest la domiciliu şi pot primi o condamnare de trei ani de închisoare.

Potrivit avocatului suspecţilor, Serghei Badamshin, aceştia sunt acuzaţi de huliganism şi vandalism.

”Arest la domiciliu. Sunt bucuros că nu ne-au mâncat”, a scris acesta.

Locuitorii cartierului Taganka din Moscova s-au trezit miercuri dimineaţa şi au găsit un steag ucrainean prins de steaua sovietică din vârful unei clădiri cu însemnătate simbolică ce datează din timpul lui Stalin.

Steagul a apărut în vârful zgârie-norului, unul dintre aşa-numitele ”Şapte Surori”, la aproximativ 7:15 dimineaţa şi a rămas acolo cel puţin trei ore înainte ca autorităţile să-l poată da jos, notează Interfax.

Poliţia a anunţat, miercuri, că a deschis un dosar penal în baza acuzaţiilor de vandalism şi că interoghează patru suspecţi – doi băieţi şi două fete – în acest caz.

Potrivit unui raport preliminar al poliţiei, suspecţii au escaladat scările de la ultimul etaj al complexului rezidenţial cu 32 de etaje şi apoi au continuat să urce cu ajutor echipamentului de căţărare.

Pe lângă punerea steagului ucrainean pe vârful clădirii, activiştii au vopsit steaua sovietică din vârful clădirii în albastru şi galben – culorile oficiale ale Ucrainei.

Materialul video înregistrat de un localnic şi publicat de tabloidul LifeNews arată că unul dintre activişti a plecat la finalul operaţiunii paraşutându-se de pe acoperişul clădirii.

Unul dintre paraşutiştii reţinuţi a declarat ulterior că a fost arestat de poliţie după coborârea la sol, şi a insistat că nu are nimic de a face cu incidentul.

”Am fost reţinut pentru că m-am paraşutat de pe zgârie-nor. Am ales acel loc pentru că este frumos”, a declarat Alexander Pogrebov. ”S-a întâmplat ca la momentul săriturii altcineva să comită un act de vandalism – au distrus vârful cu vopsea, şi au ridicat un steag ucrainean”.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a apreciat curajosul act într-un material video publicat miercuri pe pagina sa de Facebook.

Făcând referire la pregătirile Kievului din acest weekend pentru Ziua Independenţei şi pentru celebrarea steagului naţional, acesta a declarat: ”Îmi place foarte mult faptul că, în ajunul celebrării steagului ucrainean, una din cele mai înalte clădiri ale Moscovei a fost colorată în culorile noastre”. ”Îi felicit pe aceşti ucraineni”, a declarat acesta.

Cascadoria de miercuri s-a desfăşurat în timp ce relaţiile dintre Moscova şi Kiev au devenit tot mai reci în urma anexării militare de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în luna martie.

Ucraina a mai acuzat Rusia că furnizează paramilitari, arme şi finanţe forţelor pro-Rusia din estul teritoriilor ucrainene – o acuzaţie negată de vehement de Rusia în ciuda numeroaselor dovezi.