Ucraina: consulul onorific al Lituaniei răpit şi ucis în Lugansk

Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius.
Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius. (youtube.com)

Mykola Zelenec, consul onorific lituanian în Lugansk, capitala regiunii separatiste din estul Ucrainei, a fost "răpit şi ucis brutal" de către "terorişti". Anunţul a fost făcut de ministrul de externe lituanian, Linas Linkevičius, pe profilul său de Twitter în timp ce se afla într-o vizită la Kiev.

"După cum am aflat cu mare tristeţe, consulul onorific al Lituaniei în Lugansk, Mykola Zelenets, a fost răpit şi ucis de terorişti", a scris vineri 22 august ministrul aflat în vizită la Kiev, unde a fost primit de către Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Linkevičius a folosit termenul de "terorişti", acelaşi cuvânt folosit de către guvernul ucrainean pentru a indica forţele separatiste.

Mass-media din regiunea Lugansk, în ciuda afirmaţiilor ministrului de externe din Lituania (Vilnius, împreună cu celelalte state baltice, foste republici sovietice, cât şi cele din Europa de Est sub jugul URSS, sunt în prima linie împotriva Moscovei), relatează însă că Zelenec colabora cu separatiştii pro-ruşi. Dar nu numai atât. Din 2012 era un consilier al lui Serghei Gorojov, deputat al Partidului Regiunilor al fostului preşedinte pro-Moscova, Viktor Ianukovici.

Consulul onorific al Vilnius avea 39 de ani şi era cetăţean al Ucrainei. Consulul era născut în Krasni Luch, în regiunea de Lugansk, relatează agenţia AGI.