Papahagi: E foarte posibil ca păpuşarii lui Ponta, Udrea, Iohannis şi Tăriceanu să se încurce în sfori

Congresul Partidului Mişcarea Populară, 7 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Adrian Papahagi
Congresul Partidului Mişcarea Populară, 7 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Membrul fondator al PMP Adrian Papahagi, care şi-a dat demisia din partid nemulţumit de modul în care era condusă formaţiunea, a făcut luni o analiză a principalilor candidaţi la alegerile prezidenţiale din noiembrie şi a indicat cine este prezidenţiabilul care va primi votul său şi care sunt motivele acestei opţiuni.

"Piesele au fost aşezate pe tablă, să înceapă jocul. Actorii principali sunt: Ponta, Iohannis, Macovei, Udrea (respectiv Băsescu). Ponta nu mă interesează în acest moment. Mă interesează turul I, adică o competiţie între Iohannis, Macovei, Udrea, în care figurează şi Tăriceanu, trimis de Ponta să fure voturi", a precizat Papahagi.

Elena Udrea iese din calculul acestuia, deşi a remarcat că aceasta a avut un discurs bun şi decent în cursul zilei, însă nu poate vota "un membru al mafiei transpartinice".

"Acum două săptămâni petrecea cu Niro, Oprea şi UNPR; ieri seară, cu Roşca Stănescu, Guşă, Vanghelie, Ioan Niculae şi Rareş Bogdan. Oamenii aceştia sunt legaţi de interese politice, mediatice şi de afaceri. Instrumentul lor de lucru e banul, scopul lor, tot banii. Forţa lor nu e vizibilă şi luminoasă, ci subterană şi tenebroasă. Sunt clasa politică coruptă a tranziţiei, căreia i se opune Macovei", a adăugat acesta.

Rămân doi, Klaus Iohannis şi Monica Macovei. În ceea ce îl priveşte pe Iohannis, Papahagi evidenţiază că acesta este "mut ca o lebădă", nu ştii în ce crede, ce vrea, încotro poate să ducă ţara, dar este decent şi poate fi votat, la rigoare, în turul II.

Papahagi şi-a exprimat însă speranţa ca în turul II să poată vota, ca şi în turul I, Monica Macovei, pentru că în viziunea acestuia fostul ministru al Justiţiei nu face parte din categoria corupţilor, are principii pe care le-a apărat constant (drept, UE, occident, libertăţi individuale) şi nu a fost niciodată la ordinele altcuiva (şi în PDL şi-a menţinut independenţa) şi este de asemenea competentă şi serioasă - ca jurist, ca fost ministru, ca politician cu carieră şi anvergură europeană.

"Asta e important pentru un Preşedinte: să fie independent, nu la cheremul unora şi altora. Nu a fost şi nu este asociată cu nimeni dubios (Udrea e asociată cu toţi dubioşii, Iohannis a fost părtaş la USL). Nu în ultimul rând, e singura care n-are nicio relaţie cu Ponta (Udrea a lucrat cu el şi au fost colegi de guvern, Iohannis a fost în USL, Tăriceanu e pionul lui). Nu poate fi deci bănuită de blat precum ceilalţi", şi-a motivat Papahagi opţiunea.

"A, şi mai e ceva: toţi, în afară de Macovei, sunt oameni de paie"

"Ponta e invenţia baronilor şi a greilor PSD, începând cu tata socru. Ei l-au făcut, ei îl vor distruge dacă nu livrează. E şantajabil într-o mie de chipuri doar de ei ştiute. În sine, nu reprezintă nimic: nici prin experienţă, nici prin caracter, nici prin avere, nici prin influenţă în teritoriu. E fantoşa perfectă, jucată pe sfori de un ventriloc invizibil cu multe capete şi multe mâini. Udrea e un proxy pentru Băsescu. El îi dă relevanţă şi consistenţă, îi furnizează teme şi îi face campanie. Oamenii care o sprijină sunt acolo pentru el (începând cu Boc). Fără Băsescu, nu reprezintă nimic şi se dezumflă imediat", a precizat Papahagi.

Iohannis este inventat de fostul lider liberal Crin Antonescu şi susţinut totodată de preşedintele PDL, Vasile Blaga, explică Papahagi, subliniind că acesta este, de fapt, doar "un primar taciturn", adus de la Sibiu.

"Fără Blaga, n-ar avea nici campanie. Fără Antonescu şi USL, rămânea la Sibiu. Fără sprijinul lor, nu reprezintă nimic şi se dezumflă ca Udrea", a mai evidenţiat acesta.

"Tăriceanu e şi el zero. E un has-been, reciclat de PSD după ce PNL a scăpat de el. Ponta l-a pus în vârful Senatului, PSD i-a strâns semnăturile şi-l finanţează, ei îi vor dirija cea mai mare parte a voturilor, cum au făcut cu Diaconu. A fost omul de paie al lui Patriciu şi Voiculescu, acum e omul de paie al lui Ponta", a adăugat Papahagi.

În viziunea acestuia, Macovei este singura pe picioarele ei, sprijinită de oameni, de societatea civilă şi de mulţi jurnalişti cinstiţi pentru valorile pe care le întrupează.

"E singura de capul ei, singura neşantajabilă, singura care reprezintă ceva în sine. Pentru mine, acest lucru este suficient ca s-o sprijin. Nu mă interesează ce şanse are: e foarte posibil însă ca păpuşarii lui Ponta, Udrea, Iohannis şi Tăriceanu să se încurce în sfori, iar publicul să o prefere pe singura care nu e o biată marionetă", a concluzionat Papahagi.