Pământul care înghite oamenii - dolinele urbane

Echipele de salvare recuperează un cadavru dintr-o dolină din Shenzhen, la 21 mai 2013.
Echipele de salvare recuperează un cadavru dintr-o dolină din Shenzhen, la 21 mai 2013. (AFP / AFP / Getty Images)

În ultimul timp s-au înregistrat numeroase incidente legate de pământ - indiferent dacă sunt cutremure mari, sau serii mici de cutremure dese, sau ciudatele doline - surpări de pământ, de obicei adânci de câţiva zeci de metri, care înghit maşini şi case, pe întregul glob. Prezentăm o listă de doline care au afectat în ultimii ani oraşele.

Guangzhou

În ianuarie 2013 trei clădiri sunt înghiţite de o dolină în Guangzhou, China. Incidentul a scos din funcţiune reţeaua electrică pentru mii de rezidenţi. Străzile învecinate au fost blocate, iar clădirile din zona au fost evacuate de urgenţă. Incidentul a afectat şi reţeaua de distribuţie de gaz. Conform ziarelor, dolina avea 30 de metri pătraţi. Adâncimea sa nu a putut fi măsurată exact, aceasta fiind plină de dărâmăturile caselor căzute înăuntru.

Guatemala

Una dintre cele mai adânci doline: în Guatemala City, o dolină apărută brusc în 2010 a înghiţit o întreagă fabrică de textile de trei etaje, făcând 15 victime. Dolina avea 20 de metri diametru şi 30 metri adâncime.

Florida

O dolină a înghiţit un bărbat în Florida.

Dolina s-a produs într-o seară, când familia se pregătea de culcare. Dormitorul în care se afla bărbatul a fost înghiţit complet, cu tot cu mobilă, televizor şi dulapul cu haine.

Fratele victimei s-a aruncat în gaură, încercând să-l recupereze pe Jeff, fără nici un rezultat. Corpul bărbatului nu a mai fost găsit niciodată. Rămăşiţele casei au fost dărâmate de autorităţi.

Shenzen

O dolină înghite un chinez în oraşul Shenzen, incidentul fiind surprins de camerele video. Omul păzea o clădire, când, pământul s-a căscat sub picioarele sale şi l-a îngropat de viu. Puţin înainte localnicii din zonă se plânseseră de vibraţiile provenite de la un şantier din apropiere.

Xi’an

În oraşul Xian din China o fată care mergea pe stradă a căzut într-o dolină care s-a căscat exact sub picioarele sale. Evenimentul a fost înregistrat pe camere video de supraveghere. Fata a fost scoasă în scurt timp de un taximetrist care a văzut scena, suferind un şoc minor şi rupturi de oase.

Daisetta, Texas

Oraşul se află deasupra unui zăcământ de sare. Localitatea a fost afectată de doline apărute în 1969, 1981, cea mai recentă, în 2008. Cea mai mare dolină creată are un diametru de 300 de metri şi este adâncă de 100 de metri.

Dolina din Texas a înghiţit de-a lungul vremii echipamente petroliere, copaci şi maşini.

San Francisco

O furtună din 1995 a declanşat o surpare de pământ sub un sistem de canalizare din San Francisco. Dolina creată – lungă de 80 de metri şi lată de 50, era adâncă de 12 metri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură