OSCE este îngrijorată de viitorul şcolilor cu predare în română din regiunea transnistreană

(DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
10.07.2014

Şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană ar putea fi închise dacă autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului nu vor ajunge la un acord înainte de începerea anului şcolar. Concluzia îi aparţine Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Astrid Thors, aflată într-o vizită de două zile la Chişinău şi la Tiraspol.

Scopul vizitei a fost de a monitoriza situaţia actuală a şcolilor cu predare în limba română din partea stângă a Nistrului şi de a purta discuţii cu reprezentanţii procesului de reglementare transnistreană.

Potrivit înaltului comisar, dreptul copiilor de a fi educaţi în limba maternă trebuie să fie pe deplin respectat. „Copiii nu trebuie să devină victime ale disputelor politice. Închiderea uneia sau a mai multor şcoli ar putea deteriora şi mai mult relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol şi ar putea agrava tensiunile din regiune”.

Astrid Thors a salutat ideea participanţilor implicaţi în procesul de reglementare transnistreană de a realiza un Regulament privind statutul şcolilor cu grafie latină, însă a declarat că este „profund îngrijorată de faptul că poziţiile părţilor implicate sunt prea opuse, pentru ca problema să fie rezolvată rapid”.

În scopul evitării situaţiei de închidere a acestor şcoli, Thors a îndemnat părţile implicate să ajungă rapid la un acord în conformitate cu recomandările OSCE.

La începutul lunii iulie, vice-premierul Eugen Carpov a anunţat despre crearea unui Regulament care să stabilească statutul, drepturile şi competenţele şcolilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor