Originea şi dispariţia părului roşcat natural

Fată cu părul roşcat
Fată cu părul roşcat (Pixabay.com)

Fiecare culoare de păr are o ”poveste”. Părul roşcat natural este mai rar întâlnit, dar există totuşi în proporţie de 0,3 % în Germania şi 3,7 % în Anglia, atingând proporţii mai mari în Scoţia - 11 % din populaţie (unii susţinând că ar fi chiar 13 %).

Această culoare a fascinat, a stârnit invidia, a uimit şi a dat naştere la tot felul de sentimente, superstiţii şi credinţe diverse. De exemplu, se credea că părul roşcat reprezintă şiretenia, prefăcătoria, falsitate, gelozia. Toate aceste pot fi mai mult sau mai puţin adevărate, dar ce se cunoaşte concret este faptul că acest tip de păr nu încărunţeşte, ci cu vârsta devine gri sau se deschide la culoare devenind blond-nisip. Ceea ce pare ciudat sau greu de observat este că acest tip de păr este mai gros şi mai rar, roşcatele având 90.000 de fire de păr, pe când blondele au 140.000 de fire, iar brunetele 110.000 de fire de păr.

De-a lungul timpului, personalităţi din artă, dans, politică şi cinematografie au deţinut această frumoasă podoabă capilară, ca de exemplu: William Shakespeare, Cristophor Columb, Lucille Balli, Galileo, Ginger Rogers, Winston Churchill, Emily Dickinson, regina Mary a Scoţiei, prinţul Harry etc.

Cu toate acestea, în mai puţin de 50 de ani o asemenea culoare a părului va deveni o mare raritate sau va dispare total, şansele transmiterii acestei gene reducându-se din ce în ce mai mult. Acum, numai 2% din populaţia globului mai posedă această genă.

Persoanele cu pielea albă, pistrui şi părul roşu prezintă o modificare a funcţiei genei receptorului melatonină sau MC1R, ce se găseşte în cromozomul 16 uman. Aceste persoane ce deţin această mutaţie genetică nu sintetizează eumelanina, pigmentul închis al brunetelor, ci feomelanina, care asigură culoarea roşie a părului.

Băiat cu păr roşcat
Băiat cu păr roşcat (Pixabay.com)

Roşcaţii sunt capabili să-şi producă singuri vitamina D şi astfel sunt mai puţin predispuşi să sufere de rahitism sau tuberculoză. Această culoare roşie a părului mai prezintă şi alte beneficii, pe care le aduce posesorilor: în primul rând par mai tineri decât vârsta reală, apoi ei pot suporta anumite dureri mult mai bine decât blondele sau brunetele. Un studiu danez realizat în 2012 susţine că aceste persoane roşcate pot tolera bine alimentele picante, precum şi înţepăturile de orice fel (albine, viespii, flori sau obiecte tăioase).

Această mutaţie a genelor MC1R ar fi apărut în urmă cu 30.000 sau 50.000 de ani, după ce oamenii au migrat din Africa spre teritorii cu climă mai rece.

Pe continentul african, culoarea maronie a pielii protejează corpul de soarele intens, iar depigmentarea roşcatelor - piele albă - a permis să se profite mai bine de lumina mai puţin intensă de pe continentul european.

Cu timpul, cercetătorii au observat că întru-un cuplu în care nici unul dintre parteneri nu este roşcat, este foarte posibil ca odrasla lor să aibă mutaţia în gena MC1R; prin urmare este posibil ca unul dintre copii să aibă gena roşcată.

Din străbuni se spune că frumuseţea se plăteşte într-un fel sau altul, iar despre persoanele roşcate ce au pielea foarte albă se cunoaşte faptul că sunt susceptibili de a dezvolta un tip agresiv de cancer de piele: melanomul. Un studiu publicat de Harvard Medical School, explică faptul că mutaţia MC1R nu se leagă în mod normal de gena PTEN, ce este responsabilă de prevenirea tumorilor cutanate.

Pielea albă a roşcaţilor are un mare dezavantaj pentru că este predispusă mai repede îmbătrânirii şi ridării. Există însă şi reversul medaliei. Astăzi în Danemarca de exemplu, este o onoare să fii părintele unui copil cu părul roşu, iar în Noua Zeelandă, părul roşu este considerat sacru, iar femeile cu acest păr ar fi privilegiate.

Astăzi frumosul păr roşcat natural, este asociat cu o sexualitate puternică, un temperament ce debordează de energie, isteţime, orgoliu şi cu o mare dragoste pentru viaţă.

După cum vedem, cei ce deţin această culoare roşie a părului au avantaje şi dezavantaje. În viaţă nu putem să ne bucurăm de toate lucrurile bune şi frumoase, aşa că trebuie să fim precauţi, să ştim bine ce ne dorim să realizăm, să avem parte de multă înţelepciune, atenţie, încredere, compasiune şi să putem întinde o mână de ajutor celor în nevoie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură