Apa, un etern mister (video)


Într-o perioadă de 100 de ani, o moleculă de apă petrece 98 de ani în ocean, 20 de luni sub formă de gheaţă, 2 săptămâni în lacuri şi râuri şi mai puţin de o săptămână în atmosferă.
Într-o perioadă de 100 de ani, o moleculă de apă petrece 98 de ani în ocean, 20 de luni sub formă de gheaţă, 2 săptămâni în lacuri şi râuri şi mai puţin de o săptămână în atmosferă. (Google.com)

Apă elastică, apă structurată, apă glacială, apă vie. Un mare mister pe care omenirea caută în mod neîncetat să-l dezlege. În urma numeroaselor studii, oamenii de ştiinţă au descoperit noi fapte şi proprietăţi ale apei structurate, care sunt de-a dreptul fascinante.

8 000 000 000 000 000 000 000 000 (8 septilioane) – atâtea molecule sunt conţinute într-un pahar cu apă, potrivit calculelor cercetătorilor. O constatare interesantă, dar nu ar fi mai important să-i cunoaştem compoziţia chimică sau cum sunt aranjate moleculele? Savanţii au demonstrat că atunci când structura apei se modifică, se schimbă compoziţia sa chimică şi microbiologică şi viceversa.

Orice tip de apă are o structură stabilită, iar schema poziţionării moleculelor diferă de la caz la caz. Spre exemplu, în apa glacială, cea de izvor sau cea structurată se formează fulgi de zăpadă simetrici cu 6 colţuri, iar în apa care a fost supusă prelucrării tehnologice (ţevi, filtre, etc), cristalele de apă sunt asimetrice şi par a fi rupte.

70% din suprafaţa Pământului este acoperită cu apă. Cu toate acestea, doar 3% este apă dulce iar cea mai mare parte de apa dulce (2%) este îngheţată.

Într-o perioadă de 100 de ani, o moleculă de apă petrece 98 de ani în ocean, 20 de luni sub formă de gheaţă, 2 săptămâni în lacuri şi râuri şi mai puţin de o săptămână în atmosferă.

Picăturile de ploaie nu sunt în formă de lacrimă. Folosind camere de mare viteză, oamenii de ştiinţă au descoperit că forma lor este aplatizată, sferoidală.

O persoană poate supravieţui o lună fără alimente, dar numai şapte zile fără apă potabilă.

Cea mai mare parte din apa pe care o consumăm zilnic provine din consumul de alimente. Spre exemplu: 95% dintr-o roşie este apă, merele au un conţinut de apă de 85%, spanacul de 91%, cartofii de 80%.

Urticaria Aquagenica este o formă foarte rară de reacţie alergică la apă. În literatura medicală au fost înregistrate doar treizeci de cazuri şi se crede că se datorează prezenţei în piele a unui antigen hidrosolubil. În contact cu apa, antigenul este dizolvat, trece prin piele şi face ca celulele de apărare să elibereze histamină. Acest lucru duce la apariţia urticariei, mâncărimi şi alte simptome alergice.

Recent, inginerii de la Universitatea din Florida au creat o suprafaţă plană care nu se umezeşte, unde picăturile de apă se rostogolesc pe aceasta dar nu o pătrund. Pentru a realiza această suprafaţă, au reprodus din plastic forma şi modelul de mici fire de păr asemănătoare cu cele care cresc pe corpurile păianjenilor, care sunt concepute pentru a rămâne mereu uscate.

Sunt necesari 450 de litri de apă pentru ca o găină să producă un ou, 7.000 de litri pentru a rafina un baril de ţiţei şi 148.000 litri pentru a produce o maşină.

La Universitatea din Tokyo a fost dezvoltat un material numit ''apă elastică'' compus dintr-un amestec de două grame de lut, materie organică şi apă naturală. Această ''apă elastică'' este ideală pentru a produce medicamente şi pentru a repara ţesuturile.

Într-o conferinţă excepţională pe care a susţinut-o în România, Masaru Emoto, unul dintre cei mai mari cercetători din domeniul structurii apei, a afirmat în baza multor experimente efectuate că: "Apa are puterea magică de a da naştere tuturor lucrurilor şi de a păstra informaţia". Dar, aceleaşi experimente demonstrează că apa ascultă şi muzică, aşa cum reproduce structura emoţională a cuvintelor, precum şi forma şi structura emoţională a imaginilor.

Emoto a prezentat un eşantion de apă care a ascultat simfonia a IX-a a lui Beethoven, precum şi Lacul Lebedelor al lui Ceaikovschi. "Când apa din corpul nostru ascultă o muzică frumoasă, corpul nostru se schimbă. Muzica este o formă de vindecare, este cel mai bun medicament pe care l-a inventat specia umană. Va veni o vreme în care vom cumpăra de la farmacie muzică vindecătoare", a mai spus Emoto. Aşadar, trebuie să bem mai multă apă, trebuie să vedem imagini cât mai plăcute în jurul nostru, să ascultăm muzică vindecătoare şi să auzim - atât de la propria noastră conştiinţă, cât şi de la cei din jur - cât mai multe cuvinte vindecătoare.

"Noi şi corpul nostru suntem formaţi aproape în totalitate din apă. În stadiul de faţă, suntem aproape în totalitate apă. După naştere suntem peste 80 la sută apă, apoi suntem 70 la sută apă, pentru ca, după vârsta de 60 de ani, să devenim apă tot mai puţin". Ce se întâmplă când suntem doar 50 la sută apă? "Ne ridicăm la ceruri (adică murim)". De ce nu putem trăi fără apă? Pentru că "ea transformă energia şi informaţia".

Potrivit unui studiu publicat în 2012, o parte din apa descoperită pe Lună ar putea să provină de pe Soare, mai exact din vânturile solare care ar fi depus atomi de hidrogen pe suprafaţa lunară, Oamenii de ştiinţă care au realizat studiul consideră că apa a fost adusă în sistemul nostru solar, inclusiv pe Terra, de asteroizi sau de comete ce provin din zone îndepărtate ale spaţiului. În cazul în care rolul jucat de Soare in procesul de apariţie a apei lunare va fi confirmat, acest mecanism ar putea contribui la apariţia moleculelor de apă şi în alte zone din sistemul nostru solar, au declarat Yang Liu de la Universitatea Tennessee din Knoxville şi colegii săi.

Desigur, lista poate continua dar noi am ales doar câteva curiozităţi despre apă.