Proiectul bugetului, pe repede înainte. Mai puţini bani pentru Parlament, mai mulţi pentru Dragnea şi Tăriceanu

Cabinetul PSD-ALDE va adopta vineri bugetul pe anul în curs, buget ce va trebui să acomodeze numeroasele promisiuni populiste ale coaliţiei la putere. Paradoxal (sau nu), Preşedinţia, Camera Deputaţilor şi Senatul vor trebui să strângă cureaua. Nu însă şi Dragnea şi Tăriceanu.
Dragnea si Tariceanu in Parlament
Dragnea si Tariceanu in Parlament (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul Grindeanu urmează să adopte, vineri, proiectele bugetului de stat şi ale asigurărilor sociale pentru anul 2017, într-o şedinţă a cărei începere a fost amânată cu 3 ore, proiectul neavând avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Potrivit cursdeguvenare.ro, aprobarea proiectului (care va aduce bugete mai mici pentru Preşedinţie, Parlament şi Servicii Secrete) pare o simplă formalitate. Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Biroului Permanent a Camerei Deputaţilor, care începe la aceeaşi oră cu şedinţa de guvern, figurează deja ”distribuirea către deputaţi” a proiectelor de buget 2017.

Revenind la proiectul de buget ce va primi vineri undă verde de la Guvernul Grindeanu, acesta prevede un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB) şi aduce tăieri de fonduri pentru pentru o serie de instituţii şi servicii.

Drept urmare, Administraţia Prezidenţială va primi doar 41 milioane lei faţă de 46,3 milioane lei în prima variantă a proiectului şi cu 15% mai puţin faţă de 2016.

Şi cele două Camere ale Parlamentului vor primi mai puţini bani. Astfel, bugetul Senatului se reduce în 2017 cu 16,8%, la 122,2 milioane lei, în timp ce Camera Deputaţilor are un buget de 266,5 milioane lei, cu 13% mai mic faţă de 2016.

Pe de altă parte, noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, primeşte un fond la dispoziţia sa de 205.000 lei, mai mare cu 17,8% faţă de cel din 2016. La rândul său, seful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu va avea un fond de 200.000 lei la dispoziţia sa, cu 2% peste nivelul din 2016.

Tăieri se vor face şi la serviciile speciale, inclusiv la SRI, al cărei buget scade la 1,7 miliarde lei, în scădere cu 9,4% faţă de nivelul din 2016.

Bugetul SRI va fi redus şi el cu 10,6%, pe fondul reducerii la jumătate a cheltuielilor de capital iar cel al SPP, cu -9,2%, arată Hotnews, citând news.ro.

Dintre ministere, cea mai mare creştere, faţă de prima variantă publicată a bugetului se înregistrează la Ministerul Apărării Naţionale, unde bugetul creşte cu peste 5 miliarde şi la Apărare, unde bugetul reprezintă exact 2% din PIB, conform angajamentului luat de România faţă de NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne