Orban pune piciorul în prag: Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe două teme importante

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege al PNL privind abrogarea recursului compensatoriu, acest demers legislativ va fi inclus în pachetul pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea, alături de alte elemente extrem de importante.

Mai exact, este vorba despre prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor care cresc de la 2 la 4 ani vechimea necesară pentru intrarea în magistratură, precum şi prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii care trece de la Complete de doi, la Complete de trei judecători.

Ludovic Orban a avertizat că, în cazul în care prevederile din justiţie menţionate nu vor fi prorogate, există riscul ca funcţionarea sistemului de justiţie să fie aruncată în aer.

Şeful Executivului explică faptul că pensionarea anticipată ar duce la dispariţia din sistem a aproximativ 2.700 de magistraţi. Acest lucru ar reprezenta un risc major întrucât foarte multe procese ar trebui reluate de la început, limitându-se astfel „accesul cetăţenilor la actul de justiţie”.

„Pensionarea anticipată a miilor de magistraţi coroborat cu minimul de 4 ani vechime pentru intrarea în magistratură va duce la o restrângere a liberului acces la justiţie al cetăţeanului”, a precizat Ludovic Orban.

Cu acest prilej, şeful PNL a mai anunţat că o a doua solicitare formulată către Biroul Politic Naţional a fost aceea privind abrogarea sau modificarea celor mai multe prevederi din „fatidica OUG114”, despre care afirmă că „la nivelul Parlamentului, dezbaterile care se poartă asupra OUG114 nu se duc în direcţia pe care ne-o dorim”.

„Amintesc că obiectivul nostru este acela de a anula prevederile legate de domeniul energiei (taxarea în domeniul energiei, de asemenea, plafonarea preţului la care vând producătorii energia electrică şi gazul natural către consumatorii casnici.) De asemenea, prevederile legate de supraimpozitarea sectorului financiar bancar, de asemenea, obiectivul nostru îl reprezintă abrogarea suprataxării în domeniul comunicaţiilor, abrogarea prevederilor profund nocive legate de funcţionarea Pilonului doi de pensii, abrogarea prevederilor legate de Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, fantomaticul Fond de Dezvoltare şi Investiţii, care a inventat existenţa unor bani care în realitate sunt doar pe hârtie şi nu există în buget pentru a da o formă de mită pentru primarii PSD a căror implicare în campania electorală pentru prezidenţiale a fost urmărită de fostul Guvern Dăncilă”, a mai precizat şeful Executivului.

Premierul a subliniat faptul că „proiectul de lege din domeniul justiţiei, cel legat de prorogarea termenelor pentru cele trei măsuri legislative incluse în legile justiţiei şi, de asemenea, din punctul meu de vedere, şi a prevederilor legate de recursul compensatoriu” este unul „extrem de presant”.

„În privinţa acestei teme, vreau să vă anunţ că i-am cerut Ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să se deplaseze pentru a avea discuţii la nivelul CEDO, pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului şi mai ales angajamentele pe care vrem să ni le asumăm pentru a arăta că avem voinţa de a corecta lucrurile, iar această voinţă va fi exprimată încă din cursul anului viitor”, a declarat liderul PNL.

Orban a mai precizat că „abrogarea legii privind recursul compensatoriu, nu înseamnă că din momentul abrogării nu mai beneficiază nimeni de prevederile legii recursului compensatoriu”.

„Fiind sub incidenţa legii penale cele mai favorabile, abrogarea recursului compensatoriu va genera efecte, doar pentru viitor, vor beneficia în continuare de prevederile fostei legi, nu numai cei care se află astăzi în detenţie, ci şi aceia care sunt judecaţi astăzi şi, de asemenea, cei care au comis fapte pentru care ar putea să fie condamnaţi, care îmbracă forma unor infracţiuni, până la momentul abrogării. Este indispensabilă abrogarea cât mai rapidă a prevederilor legii privind recursul compensatoriu, pentru că asta nu va genera efecte, repet, decât pentru cei care urmează, din momentul abrogării, să comită fapte, care ar putea atrage condamnarea lor de către instanţe”, a conchis premierul Orban.

Întrebat de presă dacă poate explica de ce nu recurge la măsuri în privinţa Secţiei Speciale, şeful Executivului a răspuns:

„Este în curs de consultare, consultare care a fost iniţiată de Ministerul Justiţiei, consultarea magistraţilor. Dacă în celelalte privinţe există un punct de vedere exprimat de CSM, la CSM ştiţi foarte bine că urmează să aibă loc alegeri şi vom face consultarea Consiliului Superior al Magistraturii, după ce vor avea loc aceste alegeri. Evident că, ceea ce am spus cu toate ocaziile, obiectivul nostru este acela de a face paşi înainte pentru a ajunge cât mai repede la încheierea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România, iar pentru atingerea acestui obiectiv, va trebui să transpunem în practică recomandările formulate de Comisia Europeană, cuprinsul raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, inclusiv, cele legate de Secţia Specială”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne