Orban: Prostii! Nu există neînţelegeri cu preşedintele Iohannis pe tema anticipatelor. Relaţia noastră este normală

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a declarat luni, în platoul Digi 24, că informaţiile vehiculate în mass media privind eventuale neînţelegeri între el şi preşedintele Klaus Iohannis pe tema alegerilor anticipate sunt doar nişte “prostii”. Mai mult, Orban a ţinut să precizeze că are o relaţie “normală” cu şeful statului şi că atât el cât şi preşedintele României “preferăm varianta anticipatelor, care să confere cu adevărat unui guvern o legitimitate şi un sprijin puternic în Parlament şi, pe de altă parte, să redea puterea poporului”.

“Este o prostie, evident că este o prostie, nu se bazează pe nimic. Aţi găsit un singur element de veridicitate acolo? [...] Nu-mi place să comentez nişte prostii care sunt scrise de un jurnalist care n-are nicio bază. Relaţia dintre preşedintele Iohannis şi mine este cunoscută, a fost vizibilă în ultimii doi ani şi jumătate de când sunt preşedintele PNL. Parteneriatul extrem de apropiat şi de benefic pentru România este extrem de clar pentru orice om care vrea să vadă adevărul şi care vrea într-adevăr să ţină cont de evidenţe şi nu de invenţiile unuia sau altuia. Au mai fost şi alţii care au făcut comentarii pe tema asta, care nu au absolut nicio bază”, a declarat Orban.

De asemenea, şeful Executivului a mai explicat că, “în ceea ce priveşte relaţia dintre preşedintele Iohannis şi mine, ca preşedinte [al PNL – n.r.] şi ca premier, este o relaţie cât se poate de normală, cât se poate de bună”.

“Există un dialog permanent, o coordonare a poziţiilor pe toate temele importante, inclusiv discuţii”, a adăugat Ludovic Orban.

În privinţa anticipatelor, premierul a subliniat că “şi preşedintele Iohannis şi eu am spus foarte clar că preferăm varianta anticipatelor, care să confere cu adevărat unui guvern o legitimitate şi un sprijin puternic în Parlament şi, pe de altă parte, să redea puterea poporului, astfel încât poporul să-şi aleagă un Parlament care să corespundă opţiunilor politice actuale”.

“Asta a fost poziţia publică şi a preşedintelui şi poziţia publică a mea”, a conchis Orban.

Declaraţiile premierului vin în contextul în care jurnalistul Dan Tăpălagă a scris, într-un articol publicat luni de g4media.ro, despre scenariul că preşedintele Iohannis şi Ludovic Orban s-ar afla pe poziţii diferite în ceea ce priveşte anticipatele.

“Nu este clar dacă însuşi Orban şi le doreşte cu adevărat. A evitat să răspundă, luni, la întrebarea dacă e dispus să demisioneze pentru a forţa anticipatele. Toate informaţiile obţinute de G4Media.ro indică faptul că premierul se teme că preşedintele Iohannis nu-l va mai numi premier, cu toate că şeful statului declara spre sfârşit de an, la o întâlnire informală cu ziariştii, că-l vede pe liderul PNL în funcţia de prim-ministru şi în următorul guvern. Orban nu are însă nicio garanţie, oricâte asigurări verbale primeşte, că rămâne într-adevăr la Palatul Victoria. Nimeni nu i-o poate oferi. În consecinţă, s-ar putea ca liderul PNL să mimeze negocierile cu celelalte partide pe tema anticipatelor, pentru a nu intra în coliziune frontală cu şeful statului pe o temă majoră. Klaus Iohannis îşi doreşte anticipate, deoarece ştie bine că fără o nouă majoritate puternică şi legitimată prin vot nu va putea realiza marile reforme absolut necesare pentru a dinamiza economia”, a precizat Dan Tăpălagă. Mai multe detalii aici.