Orban: Jaf naţional! Dăncilă a adoptat prin OUG un Cod Administrativ cu dedicaţie pentru baronimea PSD-istă

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Preşedintele PNL Ludovic Orban a acuzat, marti, că Guvernul Dăncilă „a sfidat voinţa românilor exprimată la Referendum”, adoptând prin ordonanţă de urgenţă un Cod Administrativ „cu dedicaţie pentru liniştea baronimii PSD-iste”.

„Mesajul dat de români a fost acela de a nu mai fi adoptate Ordonanţe de Urgenţă a căror constituţionalitate nu poate fi verificată în timp util prin sesizarea altor autorităţi în afară de Avocatul Poporului. Or, Guvernul Dăncilă a procedat exact împotriva votului exercitat de români, batjocorind voinţa poporului într-un mod nepermis”, a declarat Orban.

Liderul liberalilor a opinat în acest context că, în forma adoptată prin ordonanţă de urgenţă, Codul Administrativ este „un jaf naţional şi un mod jenant în care actualul prim-ministru îşi face campanie în interiorul PSD printr-un act de iresponsabilitate”.

„Actul normativ pune în pericol patrimoniul comunităţilor locale, permiţând folosirea acestuia pentru interese private ale unor clienţi politici şi nu în interesul public al localităţilor. Concomitent, este politizată într-o manieră cu totul inacceptabilă funcţia publică, urmărindu-se consolidarea unui aparat birocratic obedient, care să fie predispus la abuz şi la perpetuarea năravurilor unor baroni roşii. În loc să accepte propunerea PNL pentru actualizarea pensiilor primarilor pe baza contributivităţii, raportat la indemnizaţii, actualul Guvern a optat pentru o soluţie declarată în două rânduri neconstituţională, care nu oferă nicio garanţie pentru o pensie decentă pentru aleşii locali”, arată Orban.

Potrivit şefului PNL, „o problemă serioasă şi gravă a României, care ţine de capacitatea administrativă, a fost aruncată în derizoriu printr-un act de legiferare abuziv produs de nişte cârpaci, nişte amatori, act care nu are ca obiectiv modernizarea administraţiei sau îmbunătăţirea calităţii serviciului public către cetăţean”.

În plus, Orban afirmă că proiectul anterior fusese declarat neconstituţional în integralitatea sa de Curtea Constituţională, fapt care ar fi impus reluarea procesului legislativ pe cale parlamentară şi nu tocmai pe calea ordonanţei de urgenţă.

„Partidul Naţional Liberal se va adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere sesizarea Curţii Constituţionale asupra acestui act normativ, care presupune o complexitate aparte şi nu justifică în niciun fel promovarea prin Ordonanţă de Urgenţă”, a anunţat preşedintele PNL.