Orban, anunţ-surpriză: Va da OUG pe legile Justiţiei dacă apar blocaje în urma angajării răspunderii Guvernului

Premierul Ludovic Orban la reuniunea CNT pentru Dialog Social, 26 noiembrie 2019
Premierul Ludovic Orban la reuniunea CNT pentru Dialog Social, 26 noiembrie 2019 (gov.ro)

Prim-ministrul Ludovic Orban a afirmat luni, într-o conferinţă de presă la Parlament, că dacă reglementările din domeniul justiţiei, pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea în curând, vor fi atacate la Curtea Constituţională "din dorinţa de a fi tergiversate", atunci va emite o ordonanţă de urgenţă pentru a rezolva situaţia, pentru că altfel "există riscul ca funcţionarea sistemului de justiţie să fie aruncată în aer".

„Dacă intră în vigoare pensionarea anticipată a magistraţilor există riscul să dispară din sistem 2.700 de magistraţi, va fi paralizată activitatea instanţelor şi parchetelor, iar în acest mod accesul la justiţie al cetăţeanului va fi restricţionat dramatic, oamenii nu vor putea să-şi găsească dreptatea în instanţe pentru că instanţele vor fi supraaglomerate. Ele trebuie coroborate cu prevederile privind patru ani pentru intrarea în magistratură”, a precizat premierul.

Întrebat de presă ce va face în cazul în care reglementările cu pricina vor fi atacate la Curtea Constituţională din dorinţa de tergiversare, şeful Executivului a replicat:

„În cazul în care, din dorinţa evidentă de a tergiversa adoptarea, vom face ceea ce avem la dispoziţie: ca şi instrument constituţional, şi anume vom emite o Ordonanţă de Urgenţă”.

Premierul şi-a exprimat totuşi speranţa că toată lumea va înţelege necesitatea acestor reglementări în Justiţie şi că nu se va ajunge la situaţia în care Guvernul să fie nevoit să dea o Ordonanţă de Urgenţă.

„Suntem într-o situaţie în care cred că va înţelege toată lumea şi nu va fi nevoie să dăm Ordonanţă de Urgenţă, dar suntem obligaţi să apelăm la această procedură care să permită adoptarea rapidă a acestor modificări”, a spus Orban.

Reamintim că Guvernul Orban vrea să îşi angajeze răspunderea pe un pachet pe justiţie care vizează recursul compensatoriu (dacă nu e rezolvată problema în Parlament), prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor care cresc de la 2 la 4 ani vechimea necesară pentru intrarea în magistratură, precum şi prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii care trece de la Complete de doi, la Complete de trei judecători.