Oraşul nigerian Baga “aproape şters de pe hartă” de grupul Boko Haram



Membrii armatei nigeriene patrulează în Maiduguri, nord-estul Nigeriei, în apropiere de scena atacurilor comise de Boko Haram.
Membrii armatei nigeriene patrulează în Maiduguri, nord-estul Nigeriei, în apropiere de scena atacurilor comise de Boko Haram. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.01.2015

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a avertizat în privinţa unei crize umanitare tot mai mari în Nigeria şi vecina sa Niger, după ce zeci de mii de refugiaţi au fugit din calea atacurilor fatale comise de gruparea Boko Haram.

Încă nu se ştie numărul oamenilor care au murit în masacrul de săptămâna trecută din Baga, un oraş pe ţărmurile lacului Ciad din nord-estul Nigeriei, dar unele rapoarte sugerează că până la 2.000 de oameni s-ar putea să fi fost ucişi. Totuşi, guvernul nigerian a declarat că au murit aproximativ 150 de oameni.

Organizaţia Amnesty Internaţional a declarat că se crede că sute de oameni, dacă nu mai mult, au fost ucişi în atacul care a început în 3 ianuarie 2015 şi a vizat grupurile care ajută armata. Amnesty citează martori care spun că militanţii au ucis fără discriminare.

Atacul militanţilor a fost în cele din urmă respins de către armata nigeriană.

Amnesty a publicat imagini din satelit cu oraşele Baga şi Doron Baga, situat la o distanţă de aproximativ 2 km, care surprind gravitatea atacului. Organizaţia a declarat că oraşul Baga aproape că a fost şters de pe hartă.

Fotografiile făcute celor două oraşe, care au mai fost lovite de lupte înainte, arată atât starea lor cu o zi înainte ca Boko Haram să pătrundă în ele şi cât şi la patru zile după începerea masacrului.

“Aceste imagini detaliate arată devastările catastrofale din cele două oraşe, unul dintre ele fiind aproape complet şters de pe hartă în intervalul celor 4 zile”, a declarat Daniel Eyre, cercetător la Amnesty Internaţional filiala Nigeria.

Peste 3.700 de construcţii au fost afectate sau complet distruse: 620 în Baga şi peste 3.100 în Doron Baga, a declarat Amnesty, care a adăugat că acest număr ar putea fi chiar mai mare.

Oficialii locali au declarat că Baga şi cel puţin 16 aşezări înconjurătoare au fost distruse şi arse aproape în întregime şi că cel puţin 20.000 de oameni au fugit din zonele în care au avut loc luptele.

Organizaţia Doctori Fără Frontiere a declarat că echipa sa din capitala statului Borno, Maiduguri, a oferit ajutor la peste 5.000 de supravieţuitori ai atacului. De asemenea, agenţia ONU pentru refugiaţi a declarat că peste 11.300 de refugiaţi nigerieni au fugit în Ciad.

Eyre a declarat că martorii şi imaginile obţinute din cele două localităţi au întărit concluzia că acesta a fost cel mai mare şi mai distructiv atac al grupării Boko Haram în lupta sa pentru înfiinţarea unui stat islamic extremist în nord-estul Nigeriei.

“Uciderea deliberată a civililor şi distrugerea proprietăţii lor de către Boko Haram reprezintă crime de război şi împotriva umanităţii, trebuind să fie investigate corespunzător”, a susţinut Eyre într-o declaraţie.

S-a raportat că aproximativ 300 de femei au fost adunate la un loc şi închise într-o şcoală, au spus martorii organizaţiei Amnesty, adăugând că femeile mai în vârstă, mamele şi copiii au fost eliberaţi după patru zile. Totuşi, femeile tinere nu au fost eliberate.

Atacul din Baga are loc înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din Nigeria de luna viitoare, iar intensificarea violenţelor aparent ar avea rolul de a submina legitimitatea votului.

Sâmbătă, 10 ianuarie, au fost ucişi 19 oameni când explozibilii legaţi de o fetiţă, despre care s-a spus că a avut 10 ani, au fost detonaţi în mijlocul unei pieţe aglomerate din Maiduguri.

Patru oameni au fost ucişi când două tinere sinucigaşe cu bombe au atacat o altă piaţă din Yobe, capitala comercială a unui stat din nordul Nigeriei.

ONU a declarat că începând cu 2013, aproximativ 115.000 de oameni au fugit din Nigeria, unde Boko Haram desfăşoară o revoltă tot mai sângeroasă începând din anul 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor