Poliţia rusă arestează 200 de persoane la un protest de susţinere a jurnalistului Golunov. Navalnîi săltat din nou

Protest la Moscova de susţinere a jurnalistului Ivan Golunov, 12 iunie 2019
Protest la Moscova de susţinere a jurnalistului Ivan Golunov, 12 iunie 2019 (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)

Poliţia rusă a arestat miercuri peste 200 de persoane, inclusiv pe unul din liderii opoziţiei, Alexei Navalnîi, la un protest ce a avut loc în Moscova, unde manifestanţii au cerut pedepsirea poliţiştilor implicaţi în presupusa înscenare a unui jurnalist de investigaţie, potrivit Reuters.

Poliţia a renunţat pe neaşteptate la acuzaţiile de trafic cu droguri anunţate cu o zi mai devreme împotriva jurnalistului Ivan Golunov, o măsură rară luată de autorităţi în faţa nemulţumirii manifestate de susţinătorii acestuia, care au declarat că toată povestea este o înscenare ca urmare a activităţii sale jurnalistice.

Golunov, un jurnalist în vârstă de 36 de ani cunoscut pentru expunerea corupţiei în rândul oficialilor din Moscova, a fost arestat joia trecută şi acuzat ulterior de trafic cu droguri, acuzaţie pe care acesta a respins-o în mod categoric.

Susţinătorii jurnalistului au afirmat că acesta este victima unei înscenări şi arestarea sa a generat un spectacol neobişnuit de unitate mediatică şi o schimbare necaracteristică a poziţiei autorităţilor ruse, care sunt neliniştite din cauza tulburărilor sociale din ţară într-un moment în care popularitatea preşedintelui Vladimir Putin a scăzut ca urmare a standardelor de trai şi a eforturilor Kremlinului de a restricţiona libertatea pe Internet.

Autorităţile au sperat că eliberarea lui Golunov şi promisiunea că vor fi pedepsite persoanele implicate în aparenta înscenare vor calma furia susţinătorilor jurnalistului, dar aceştia au decis să desfăşoare un protest miercuri, când este sărbătoare oficială în Rusia.

La protestul din Moscova au participat peste 1.000 de persoane, potrivit martorilor.

Autorităţile i-au avertizat pe manifestanţi în prealabil că protestul lor va fi ilegal şi ar putea prezenta un risc pentru siguranţa publică.

Conform legislaţiei ruseşti, data şi locul protestelor care implică mai mult de o persoană trebuie să fie aprobate de autorităţi în prealabil. Organizatorii protestului de miercuri au cerut ca oficialii conducerii Moscovei să negocieze cu ei termenii în cadrul unei transmisii live, lucru refuzat de oficiali.

Grupul de monitorizare OVD-Info a susţinut că poliţia a arestat peste 200 de persoane, unele cu forţa.

Un martor Reuters a văzut cel puţin trei poliţişti luându-l pe sus pe politicianul din opoziţie Alexei Navalnîi şi urcându-l într-o dubă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe