Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, trimis la închisoare pentru 10 zile

Alexei Navalny
Alexei Navalny (Vasili Shaposhnikov / Kommersant Photo via Getty)

Alexei Navalnîi, lider al opoziţiei ruse şi blogger anticorupţie, a fost condamnat la 10 zile de închisoare după ce a fost găsit vinovat de încălcarea legii pentru participarea la un protest neautorizat care a urmărit să menţină presiunea asupra autorităţilor după arestarea unui jurnalist în luna iunie, potrivit RFE/RL.

O instanţă din Moscova a decis în 1 iulie că Navalnîi a încălcat în mod repetat legea privind organizarea şi participarea la evenimente publice şi l-a condamnat în aceeaşi zi.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Navalnîi a descris sentinţa ca fiind “neplăcută” şi bazată pe acuzaţii “arbitrare”, însă a precizat: “Cred că am făcut ce era corect”.

Investigatorii ruşi au declarat că Navalnîi a scandat slogane politice în 12 iunie când a participat la un marş în Moscova pentru susţinerea jurnalistului de investigaţie Ivan Golunov, arestat în 6 iunie pentru presupus trafic de droguri, acuzaţii despre care mulţi au considerat că au fost inventate ca urmare a activităţii sale jurnalistice. Navalnîi s-a aflat printre cei peste 200 de manifestanţi arestaţi pentru participarea la o adunare publică ce nu a fost aprobată de autorităţi.

Într-o schimbare de situaţie surprinzătoare, Golunov a fost eliberat în 11 iunie şi acuzaţiile formulate împotriva sa au fost anulate.

Este prima sentinţă cu închisoare a lui Navalnîi, un critic vocal al Kremlinului, anul acesta. De altfel, în ultimii ani, el a fost închis de 12 ori şi a stat în spatele gratiilor peste 200 de zile.

Sentinţa a fost anunţată în condiţiile în care membri ai Fundaţiei sale pentru Anticorupţie au fost arestaţi, acuzaţi şi trimişi la închisoare aproape zilnic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe