Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, trimis la închisoare pentru 10 zile

Alexei Navalny
Alexei Navalny (Vasili Shaposhnikov / Kommersant Photo via Getty)

Alexei Navalnîi, lider al opoziţiei ruse şi blogger anticorupţie, a fost condamnat la 10 zile de închisoare după ce a fost găsit vinovat de încălcarea legii pentru participarea la un protest neautorizat care a urmărit să menţină presiunea asupra autorităţilor după arestarea unui jurnalist în luna iunie, potrivit RFE/RL.

O instanţă din Moscova a decis în 1 iulie că Navalnîi a încălcat în mod repetat legea privind organizarea şi participarea la evenimente publice şi l-a condamnat în aceeaşi zi.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Navalnîi a descris sentinţa ca fiind “neplăcută” şi bazată pe acuzaţii “arbitrare”, însă a precizat: “Cred că am făcut ce era corect”.

Investigatorii ruşi au declarat că Navalnîi a scandat slogane politice în 12 iunie când a participat la un marş în Moscova pentru susţinerea jurnalistului de investigaţie Ivan Golunov, arestat în 6 iunie pentru presupus trafic de droguri, acuzaţii despre care mulţi au considerat că au fost inventate ca urmare a activităţii sale jurnalistice. Navalnîi s-a aflat printre cei peste 200 de manifestanţi arestaţi pentru participarea la o adunare publică ce nu a fost aprobată de autorităţi.

Într-o schimbare de situaţie surprinzătoare, Golunov a fost eliberat în 11 iunie şi acuzaţiile formulate împotriva sa au fost anulate.

Este prima sentinţă cu închisoare a lui Navalnîi, un critic vocal al Kremlinului, anul acesta. De altfel, în ultimii ani, el a fost închis de 12 ori şi a stat în spatele gratiilor peste 200 de zile.

Sentinţa a fost anunţată în condiţiile în care membri ai Fundaţiei sale pentru Anticorupţie au fost arestaţi, acuzaţi şi trimişi la închisoare aproape zilnic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe