Opinie: Justiţia şi procuratura din R. Moldova rămân capturate de oamenii fideli lui Plahotniuc

Demiterea membrilor CSM de către Adunarea generală a judecătorilor a avut scopul expres de răfuială, blocare a reformelor şi protejare a judecătorilor corupţi, a căror imunitate e acum în pericol iminent, afirmă Dan Oleinic.
Justiţie
Justiţie (facebook.com)

Într-un articol de opinie publicat pe basarabia.md, Dan Oleinic consideră că justiţia lui Plahotniuc nu a dispărut, iar dezoligarhizarea Republicii Moldova s-a înglodat.

„Justiţia şi procuratura rămân în continuare capturate de oamenii săi din sistem, care în continuare îi rămân fideli lui Plahotniuc. Dacă în privinţa procuraturii guvernanţii au identificat o soluţie de intervenţie în cuibul de viespi al Consiliului Superior al Procurorilor, modificând legea şi acordând Ministerului Justiţiei pârghii suplimentare de selecţie a unui procuror independent cu reputaţie ireproşabilă, în justiţie lucrurile s-au agravat şi mai tare”, constată autorul editorialului.

Dan Oleinic menţionează că imediat ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat demersul procurorilor de a scoate imunitatea şi a cercerta penal unul din cei mai odioşi judecători din ţară, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Ion Druţă, clanul său mafiot imediat a recidivat şi a convocat de urgenţă, fără vreun temei legal, Adunarea Generală a Judecătorilor, unde ilegal, abuziv, fără cvorum, fără a audia măcar membrii CSM şi a le oferi elementar dreptul la replică, aceştia au fost demişi in corpore.

„Chiar dacă vizavi de CSM sunt multe semne de întrebare legate de integritate, chiar dacă CSM-ul este atribuit şi el sistemului capturat, această decizie n-are nicio legătură cu dezoligarhizarea, având scopul expres de răfuială, de blocare a reformelor şi protejare a judecătorilor corupţi, imunitatea cărora acum e sub pericol iminent”, a adăugat acesta.

În concluzie, Dan Oleinic recomandă judecătorilor să găsească un compromis şi să pună capăt răfuielilor şi tensiunilor. E necesar ca judecătorii oneşti, care sunt mai mulţi decât cei capturaţi, să devină, în sfârşit, vocali, să prindă curaj, să iasă din anonimat şi să pună punct acestui circ.