ONG-uri media din RM: Cazul sechestrării publicaţiei ”Cuvântul” a fost examinat superficial

Incidentul sechestrării ziarului ”Cuvântul” a fost examinat formal deoarece se doreşte intimidarea jurnaliştilor care au publicat investigaţii despre averea preşedintei raionului Rezina, Eleonora Graur, vicepreşedintă a PD, afirmă ONG-urile.
(Captură Foto)
Ştefan Sârbu
24.07.2018

Mai multe ONG-uri pentru apărarea libertăţii media din Republica Moldova şi-au exprimat nemulţumirea împotriva caracterului formal al investigaţiilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Procuraturii raionului Rezina în cazul reţinerii şi sechestrării tirajului săptămânalului regional independent „Cuvântul” şi a învinuirilor absurde care sunt aduse unui angajat al tipografiei din Rezina în acest caz.

În opinia semnatarilor unei declaraţii, subdiviziunile MAI şi Procuratura raionului Rezina au acţionat superficial şi nu au urmărit elucidarea şi calificarea juridică a circumstanţelor, ci muşamalizarea cazului de rezonanţă publică.

Potrivit declaraţiei, organizaţiile neguvernamentale de media au solicitat Procurorului General Eduard Harunjen să iniţieze un control privind legalitatea acţiunilor MAI şi ale procurorilor din Rezina şi să anunţe public rezultatele controlului, iar ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, să dispună investigarea suplimentară a circumstanţelor, anularea procesului-verbal întocmit cetăţeanului care a transportat tirajul ziarului şi sancţionarea poliţiştilor care şi-au depăşit atribuţiile de serviciu.

”Luând în consideraţie faptul că redacţia săptămânalului 'Cuvântul' a publicat în ultima perioadă mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului Rezina, considerăm că acest incident indică o înscenare cu implicarea angajaţilor Inspectoratului de poliţie Rezina în scopul intimidării jurnaliştilor săptămânalului 'Cuvântul'”, se mai arată în declaraţie.

În concluzie, ONG-urile au cerut Delegaţiei UE şi Ambasadei SUA la Chişinău, dar şi altor parteneri de dezvoltare, să monitorizeze cazul care în opinia lor vizează libertatea de exprimare şi libertatea mass-mediei din R. Moldova.

La 10 mai 2018, angajaţii Inspectoratului de poliţie Rezina l-au reţinut şi l-au escortat la sediul Inspectoratului de poliţie pe angajatul Tipografiei Rezina SRL Ion Panfilii, care transporta cu maşina sa tirajul ziarului „Cuvântul” la Centrul de poştă din oraş, deoarece maşina redacţiei s-a defectat. După 3,5 ore de la reţinere, inspectorul Vadim Garpatîi a întocmit un proces-verbal prin care Ion Panfilii a fost recunoscut vinovat de comiterea contravenţiei prevăzute de art.265 al Codului Contravenţional „Achiziţionarea, păstrarea, transportul şi comercializarea ilegală a valorilor materiale”.

De menţionat că ziarul „Cuvântul” a publicat mai multe articole despre averea preşedintei raionului Rezina, Eleonora Graur, care este şi vicepreşedintă a Partidului Democrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor