ONG-uri din RM: Ilan Şor instigă la ură şi violenţă şi trebuie sancţionat de către autorităţi

Discursul lui Şor a depăşit limitele libertăţii de exprimare, deoarece ameninţările publice făcute de un politician sunt inadmisibile într-o societate democratică, afirmă ONG-urile din RM.
Protest în susţinerea lui Ilan Şor
Protest în susţinerea lui Ilan Şor (Epoch Times Romania)

Mai multe organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova condamnă ameninţările lui Ilan Şor la adresa reprezentanţilor partidelor de opoziţie şi jurnaliştilor şi solicită Procuraturii Generale să investigheze declaraţiile acestuia sub aspectul incitării la ură.

Totodată, Amnesty Internaţional - Moldova, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Informaţii Genderdoc-M, Promo-LEX şi RCTV Memoria, semnatare ale unei declaraţii, cheamă organele de drept, autorităţile publice şi cele electorale să întreprindă toate măsurile necesare în vederea prevenirii şi stopării discursului de ură, care, în perspectiva campaniilor electorale poate deveni extrem de periculos pentru societate.

Potrivit declaraţiei, la 20 iulie, în cadrul unui eveniment organizat de partidul „Şor”, mai mulţi simpatizanţi ai lui Ilan Şor au protestat la sediile a două partide politice din Capitală în legătură cu pretinsa închidere a magazinelor sociale ale formaţiunii politice.

În discursul adresat simpatizanţilor săi, plasat la finele evenimentului pe reţelele de socializare şi mediatizat amplu, Ilan Şor a venit cu ameninţări la adresa jurnaliştilor, a Maiei Sandu şi a lui Andrei Năstase, declarând că aceştia sunt „animale pe care le va gâtui şi-i va îngropa sub asfalt”.

”Considerăm că aceste declaraţii depăşesc limitele garantate de libertatea de exprimare, deoarece ameninţările publice cu răfuială fizică şi vătămare corporală făcute de un politician sunt inadmisibile într-o societate democratică. Acest discurs se întemeiază pe intoleranţă, care are la bază viziunile politice şi reprezintă un discurs de ură, care este inacceptabil. Autorităţile trebuie să prevină şi să sancţioneze astfel de comportamente”, se mai arată în declaraţia ONG-urilor semnatare.

În concluzie, organizaţiile neguvernamentale solicită poliţiei să asigure exercitarea dreptului la libertatea de exprimare şi să nu permită acte de violenţă fizică şi verbală la adresa protestatarilor sau de către protestatari. De asemenea, cheamă partidele politice, liderii, reprezentanţii şi simpatizanţii acestora să respecte normele democratice şi decenţa discursului public, pastrându-l în limitele acceptate de democraţie şi demnitatea umană.

Amintim că Ilan Şor a fost condamnat în luna iunie 2017 de către prima instanţă la 7 ani şi 6 luni de închisoare, dar rămâne în libertate, sub control judiciar şi continuă să administreze bani publici, fiind primarul oraşului Orhei până la pronunţarea hotărârii definitive.

Dosarul său penal a fost transferat la Curtea de Apel Cahul, după ce mai mulţi magistraţi de la instanţa de apel din Chişinău s-au abţinut de la examinarea cazului. Şor a fost judecat pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani. Numele acestuia şi ale firmelor sale apar de zeci de ori în cele două rapoarte „Kroll” vizând fraudă bancară de 1 miliard de dolari din 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe