Veaceslav Negruţă: Proiectele "Prima Casă" – ”lohotron electoral”

Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruţa)

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă expert la Transparency Internaţional Moldova susţine că toate cele trei proiecte "Prima Casă" lansate de Partidul Democrat din Moldova ar fi un ”lohotron electoral 2018” deoarece ca să fii în "Prima Casă 2" - trebuie să fii parte din "Prima Casă 1". Ca să fii parte din "Prima Casă 3" - trebuie să fii parte din "Prima Casă 1", iar pentru toate aceste "prime case", în cele din urmă, vor plăti cei care achită impozite şi sunt cu casa lor.

Fostul ministru al Finanţelor consideră că după acţiunea electorală "Prima Casă" va pleca şi mai multă lume din R. Moldova. Unii - pentru că nu vor dori să plătească pentru alţii. Alţii - pentru că vor dori să achite cât mai repede, din munci peste hotare, şi să scape de creditele apăsătoare.

”Dacă ai nevoie de un credit - fă orice ca să convingi şi să obţii acel credit. Pentru că tu ştii pentru ce-ţi trebuie banii. Iar dacă cineva te atrage şi te agaţă în credite (garantate, compensate, de la stat, de la PD, de la alţi "binefăcători") - ocoleşte-le şi nu accepta astfel de credite. La toamnă s-ar putea şi FMI să se trezească şi să schimbe accentele programului cu RM. Pentru că autorităţile sapă tare sub viitor”, a concluzionat expertul.

Programul „Prima Casă” a fost lansat la 26 martie curent de către Guvernul moldovean pentru a sprijini familiile tinere. Până în prezent, circa 200 de familii s-au mutat în propriile locuinţe achiziţionate prin intermediul acestui program.