CCR a spart "Binomul". UNJR condamnă atacul de amploare lansat de jurnalişti şi politicieni la adresa Curţii

CCR a spart Binomul DNA-SRI în momentul în care a declarat neconstituţională o prevedere legislativă care le permitea serviciilor să se ocupe de interceptările din dosarele penale. Decizia a provocat unde de şoc în spaţiul public, iar criticile la adresa Curţii nu s-au lăsat mult aşteptate.
Dana Gîrbovan
Dana Gîrbovan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Atacurile unor oameni politici, precum şi ale unor jurnalişti la adresa Curţii Constituţionale, în urma declarării ca neconstituţional al articolului din Codul de Procedură Penală în baza căruia mandatele de supraveghere tehnică erau delegate altor organe ale statului, reprezintă un atac direct la democraţie şi statul de drept şi trebuie să înceteze de îndată, a transmis vineri, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.

"Stat de drept înseamnă supremaţia legii, adică faptul că nimeni nu este mai presus de lege. Legea supremă în stat este Constituţia, iar Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei. Presiunile la adresa CCR, pe care le vedem în acest moment, precum şi manipularea opiniei publice, căreia i se inoculează ideea că CCR ar dinamita justiţia, reprezintă un atac direct la democraţia din România şi la adresa drepturilor şi libertăţilor tuturor românilor.

Au existat membri din Parlamentul României, inclusiv foşti sau actuali membri din Comisia de control al SRI, care au afirmat public că, în urma acestei decizii, România devine o ţară nesigură. Afirmaţia este perfect tendenţioasă şi falsă, deoarece decizia CCR în cauză nu afectează activitatea SRI-ului pe segmentul de siguranţă naţională.

Au existat apoi articole în presă, unele mai alarmiste ca altele, care ameninţau că, în urma acestei decizii a CCR, corupţii condamnaţi vor ieşi din închisori, insinuându-se astfel că, în numele luptei anticorupţie, se poate încălca şi Constituţia. Cine afirmă, direct sau indirect, că lupta anticorupţie permite încălcarea Constituţiei, aruncă în derizoriu tot ce înseamnă stat de drept şi sabotează însăşi legitimitatea acestei lupte", se arată în comunicatul UNJR.

Potrivit instituţiei conduse de Dana Gîrbovan, discursul potrivit căruia oportunitatea trebuie să primeze în faţa legii fundamentale încalcă flagrant principiile elementare ale democraţiei şi statului de drept şi echivalează cu acceptarea oricăror abuzuri făcute în numele oportunităţii.

"Cei ce proclamă apărarea statului de drept sunt primii obligaţi să cunoască principiile statului de drept şi să îşi însuşească aceste valori. Decizia CCR se bazează pe acest primat al legii: o normă legală trebuie să fie clară, accesibilă şi previzibilă, cu atât mai mult cu cât, în cazul de faţă, aduce atingere unor drepturi fundamentale.

Cei care atacă CCR pentru că apără acest primat al legii, invocând tot felul de pericole, mult exagerate şi închipuite, nu fac altceva decât să atace statul de drept, democraţia şi drepturile fundamentale ale tuturor românilor. Înfăptuirea justiţiei şi lupta anticorupţie nu se poate duce decât în cadrul prevăzut de Constituţie, altfel nu mai vorbim despre democraţie constituţională şi stat de drept", se precizează în documentul citat.

UNJR a mai atras atenţia că "publicarea conţinutului unui draft al motivării deciziei Curţii Constituţionale, INAINTE ca acesta să fie asumat de judecătorii acestuia, nu este doar o presiune intolerabilă la adresa judecătorilor Curţii, dar poate are ca efect pierderea încrederii judecătorilor şi a cetăţenilor în activitatea acestui for, ce trebuie să decidă dincolo de orice suspiciuni, presiuni sau atacuri."

"Reamintim că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii pentru toţi judecătorii, inclusiv sub aspectul considerentelor, iar încălcarea acestora reprezintă abatere disciplinară, astfel încât este absolut necesar ca activitatea Curţii să fie una ferită de orice presiuni, iar deciziile sale să fie luate de judecători în deplină libertate.

Ne întrebăm retoric cum ar fi ca, de acum înainte, motivările Curţii să fie dezbătute şi criticate de presă înainte ca acestea să fie adoptate, iar considerentele judecătorilor constituţionali să fie înlocuite cu cele ale jurnaliştilor? O atare aruncare în derizoriu a activităţii CCR este fără precedent şi trebuie ferm condamnată. Nu în ultimul rând, constatăm cu regret că şi organizaţiile din societatea civilă care şi-au făcut un renume din a spune că apără statul de drept, sunt tăcute şi în faţa acestui atac la adresa CCR", adaugă asociaţia de judecători.

În opinia UNJR, valorile şi principiile atât a celor din presă cât şi din societatea civilă sunt testate în momente de criză, când trebuie ales între legalitate şi oportunitate.

"Reacţiile sau tăcerea unora în aceste momente au arătat cu adevărat valorile pe care le împărtăşesc şi promovează. Reiterăm apelul adresat atât reprezentanţilor din clasa politică cât şi din presă să înceteze de îndată atacurile la adresa Curţii Constituţionale şi să respecte supremaţia Constituţiei într-un stat de drept", a subliniat instituţia condusă de Dana Gîrbovan.

Pentru mai multe detalii despre decizia Curţii Constituţionale din 16 februarie intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne