Olguţa Vasilescu nu se lasă: Vrea să scoată STS-ul din organizarea alegerilor!

Olguţa Vasilescu
Olguţa Vasilescu (Epoch Times România)

Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu a pledat marţi, în cadrul întrunirii PSD de la Craiova, pentru eliminarea STS-ului din organizarea viitoarelor alegeri. Pentru a-şi "motiva" cererea, Olguţa Vasilescu a susţinut că la alegerile europarlamentare (pierdute de PSD) softul a fost unul ilegal, că s-a votat multiplu şi că alegerile au fost fraudate.

„Eu vreau să vă spun o certitudine, stimaţi colegi. Nu acesta a fost scorul acestor alegeri, cel real. Şi Marius (Pieleanu, prezent în sală), sondajele tale au fost bune, pentru că scorul partidului era cu 3 în faţă. Conduc comisia de anchetă a Parlamentului României pentru a se verifica ce s-a întâmplat la aceste alegeri europarlamentare şi dacă au fost fraude. Şi pot să vă spun cu certitudine că au fost. Pot să vă spun cu certitudine că s-a votat multiplu. Pot să vă spun cu certitudine că softul a fost ilegal. I-LE-GAL!", a declarat Olguţa Vasilescu, în faţa colegilor săi şi a Vioricăi Dăncilă.

Finalmente, Vasilescu a ţinut să îi transmită premierului că dacă PSD-ul vrea să câştige viitoarele alegeri, trebuie să scoată STS-ul din organizarea lor.

”Asta înseamnă, doamnă prim-ministru, că dacă vrem ca data viitoare să câştigăm alegerile va trebui să nu mai folosim acest soft. Va trebui ca STS-ul să nu mai aibă atribuţii în organizarea de alegeri”, i s-a adresat Olguţa Vasilescu premierului.

Potrivit Aktua24.ro, presa a fost dată afară din sala de conferinţă înainte de discursurile liderilor PSD. O înregistrare a discursului Olguţei Vasilescu a fost urcată însă pe YouTube.

Reamintim că în timpul audierilor din comisia pentru presupusa fraudare a alegerilor din 26 mai, Olguţa Vasilescu (preşedinte al comisiei) şi Carmen Dan - la momentul respectiv ministru de Interne - au încercat să acrediteze ideea că softul de la alegeri a permis votul multiplu, pe scurt fraudarea alegerilor. Ulterior, Carmen Dan a susţinut că softul ar trebui mutat la AEP.

Invitat la rândul său în comisie, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Florin Mituleţu-Buică a arătat însă că AEP nu are capacitatea tehnică de a gestiona acest sistem. Mai mult, Mituleţu a opinat că votul nu a fost fraudat. O opinie similară au prezentat şi experţii independenţi invitaţi, aceştia arătând că, dacă faptul că mulţi români n-au putut vota ar fi putut influenţa rezultatul votului, pe de altă parte neregulile constatate în procesul de votare au fost minore, multe dintre ele corectate, şi nu de natură să influenţeze rezultatul.

La rândul său, Opoziţia a arătat că se încearcă discreditarea STS şi eliminarea SIMPV prin crearea unui program paralel celui realizat de STS.

”Consider şocante insistenţele membrilor PSD-ALDE de a discredita Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. A fost linia de atac pe tot parcursul audierilor reprezentanţilor principalelor instituţii, precum MAI, MAE şi, astăzi, AEP. Preşedintele AEP a confirmat că instituţia pe care o conduce nu are expertiza, capacitatea şi resursele de a gestiona un asemenea sistem. Asistăm la o şaradă bazată pe informaţii incomplete lansate în spaţiul public”, a declarat Daniel Popescu, reprezentantul USR în Comisia de anchetă privind alegerile din 26 mai.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.