Olguţa Vasilescu: "Guvernul n-o să mai arunce cu nemiluita bani pe ajutoare sociale"

Pentru ca greu încercatul buget al ţării să nu se rupă sub promisiunile PSD de creşteri salariale, ajutoarele sociale vor fi reduse, iar Guvernul va combate fără milă munca la negru.
OLguta Vasilescu(Ministrul Muncii),
OLguta Vasilescu(Ministrul Muncii), (Florin Chirila/Epoch Times)

Invitată miercuri la Antena 3, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu a anunţat că se lucrează la un proiect de lege vizând reducerea prestaţiilor sociale şi că guvernul "n-o să mai arunce cu nemiluita bani pe ajutoare sociale", relatează hotnews.

"Aţi văzut că nu am fost populistă în această seară. Va spun, n-o să mai aruncăm cu nemiluita bani pe ajutoare sociale. Cei care primesc ajutoare sociale şi sunt apţi de muncă trebuie să fie ajutaţi să se angajeze şi să meargă la muncă.", a susţinut ministrul.

Vasilescu a mai precizat că se intenţionează crearea unei divizii speciale pentru combaterea muncii la negru. "Aici vom fi fără milă", a afirmat ministrul.

Nu în ultimul rând, ministrul a mai anunţat că, după implementarea legii salarizării, Guvernul va veni şi cu o nouă lege a pensiilor. Printre planurile Guvernului se mai intenţionează modificarea statutului funcţionarului public.

În cadrul emisiunii, Olguţa Vasilescu a mai anunţat că în ultimele luni au apărut aproape 100.000 de noi locuri de muncă în cinci luni, şi că guvernul şi-a propus să aibă 200.000 de locuri de muncă noi într-un an întreg, cifra care, susţine ministru, va fi probabil depăşită.

Olguţa Vasilescu s-a plâns că România este deja în deficit de forţă de muncă calificată, motiv pentru care au fost iniţiate proiecte privind stagiarii, astfel încât un lucrător necalificat să primească de la angajatorul român salariul minim pe economie, iar după un an-doi de lucru să primească şi un certificat că este calificat.

Un deficit uriaş se înregistrează în ceea ce priveşte medicii, a mai susţinut Olguţa, anunţând că există judeţe în care nu mai e niciun medic pe o anumită specializare.

"Plătim oalele sparte ale guvernărilor anterioare, care nu s-au uitat pe aceşti indicatori şi să ia măsuri. De aceea această noua lege a salarizării ridică medicul la statutul pe care îl merită în societate, inclusiv cu impozit 0% pe salariu.", a susţinut ministrul Muncii.

De asemenea, Vasilescu a mai ţinut să declare că oamenii de afaceri au încredere în programul de guvernare.

"Eu m-am întâlnit cu ei şi au spus "să ştiţi că nu e o problemă dacă va creşte salariul minim, dacă faceţi ceea ce trebuie pentru mediul de afaceri şi ce e scris în programul de guvernare", a susţinut ministrul.

Interesant este că declaraţiile ministrului muncii pe tema încrederii oamenilor de afaceri în programul PSD vin la scurt timp după ce Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a apreciat măririle salariale din proiectul legii salarizării unitare ca fiind "arbitrare", adăugând că acestea "sfidează realităţile economice." Pericolul este ca această lege să genereze o migraţie masivă a personalului calificat, ingineresc îndeosebi, din sectorul privat, cel care practic varsă bani la buget, către sectorul de stat, cel care consumă banii colectaţi din taxele plătite de particulari, acuză PIAROM.

La rândul lor, experţii şi instituţiile financiare internaţionale au avertizat că legea salarizării va avea un cost uriaş, iar adoptarea in integrum a promisiunilor PSD (care includ şi reduceri de impozite şi taxe) riscă să ducă România în faliment.