Oficialii moldoveni investighează o bancă în legătură cu cazul lui Magniţki

Imagini din Chişinău,Republica Moldova
Imagini din Chişinău,Republica Moldova (Epoch Times România)

Moldova a lansat o anchetă penală privind afirmaţiile că o bancă din ţară ar fi fost implicată într-o schemă de spălare de bani ce avea legătură cu cazul fraudei fiscale din Rusia expus de avocatul anti-corupţie Serghei Magniţki, potrivit unui raport Reuters.

Magniţki, care a acuzat poliţia şi oficialii fiscali ruşi că au furat 230 milioane de dolari de la stat prin stabilirea unor restituiri fictive de taxe, a murit în circumstanţe foarte suspecte într-o închisoare din Moscova în 2009, după ce i-a fost refuzat tratamentul când starea lui de sănătate s-a înrăutăţit. Chiar Consiliu pentru Drepturile Omului al Kremlinului a susţinut că el ar fi fost bătut până la moarte.

Cazul a afectat imaginea Rusiei în străinătate şi a tensionat relaţiile cu Statele Unite ale Americii. Washington a adoptat anul trecut Legea Magniţki, care impune îngheţarea activelor şi interzice intrarea în Statele Unite ale Americii a persoanelor suspectate că ar avea un rol în moartea sa.

Centrul Naţional Anti-Corupţie al Moldovei anchetează acuzaţiile că o parte din banii ruşi delapidaţi au fost transferaţi prin intermediul unei bănci din Moldova, a declarat luni Igor Volnitchii, un consilier al primului ministru moldovean Vlad Filat.

Un purtător de cuvânt al Centrului Naţional Anti-Corupţie a spus că ancheta penală a fost lansată în decembrie anul trecut. El a refuzat să ofere alte detalii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins sugestiile că Magniţki ar fi fost torturat în închisoare, spunând că el a murit de atac de cord. Dar fostul angajator al avocatului, fondul de investiţii Hermitage Capital, susţine că acesta a fost ucis.

Rusia a închis un fost muncitor de la un gater pentru frauda fiscală expusă de Magniţki, dar niciunul dintre oficialii acuzaţi de stabilirea sistemului sau responsabili pentru moartea lui în închisoare nu a fost condamnat până în prezent.

Moscova a răspuns Legii Magniţki din SUA prin introducerea unor măsuri similare şi interzicerea adoptării copiilor ruşi de către americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe