Oficialii moldoveni investighează o bancă în legătură cu cazul lui Magniţki

Imagini din Chişinău,Republica Moldova
Imagini din Chişinău,Republica Moldova (Epoch Times România)

Moldova a lansat o anchetă penală privind afirmaţiile că o bancă din ţară ar fi fost implicată într-o schemă de spălare de bani ce avea legătură cu cazul fraudei fiscale din Rusia expus de avocatul anti-corupţie Serghei Magniţki, potrivit unui raport Reuters.

Magniţki, care a acuzat poliţia şi oficialii fiscali ruşi că au furat 230 milioane de dolari de la stat prin stabilirea unor restituiri fictive de taxe, a murit în circumstanţe foarte suspecte într-o închisoare din Moscova în 2009, după ce i-a fost refuzat tratamentul când starea lui de sănătate s-a înrăutăţit. Chiar Consiliu pentru Drepturile Omului al Kremlinului a susţinut că el ar fi fost bătut până la moarte.

Cazul a afectat imaginea Rusiei în străinătate şi a tensionat relaţiile cu Statele Unite ale Americii. Washington a adoptat anul trecut Legea Magniţki, care impune îngheţarea activelor şi interzice intrarea în Statele Unite ale Americii a persoanelor suspectate că ar avea un rol în moartea sa.

Centrul Naţional Anti-Corupţie al Moldovei anchetează acuzaţiile că o parte din banii ruşi delapidaţi au fost transferaţi prin intermediul unei bănci din Moldova, a declarat luni Igor Volnitchii, un consilier al primului ministru moldovean Vlad Filat.

Un purtător de cuvânt al Centrului Naţional Anti-Corupţie a spus că ancheta penală a fost lansată în decembrie anul trecut. El a refuzat să ofere alte detalii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins sugestiile că Magniţki ar fi fost torturat în închisoare, spunând că el a murit de atac de cord. Dar fostul angajator al avocatului, fondul de investiţii Hermitage Capital, susţine că acesta a fost ucis.

Rusia a închis un fost muncitor de la un gater pentru frauda fiscală expusă de Magniţki, dar niciunul dintre oficialii acuzaţi de stabilirea sistemului sau responsabili pentru moartea lui în închisoare nu a fost condamnat până în prezent.

Moscova a răspuns Legii Magniţki din SUA prin introducerea unor măsuri similare şi interzicerea adoptării copiilor ruşi de către americani.