Guvernul german atenţionează Moscova: democraţia 'suverană' rusă va duce la izolare pe plan internaţional (Kommersant)

Reprezentantul guvernului german pentru cooperarea cu Federaţia Rusă, Andreas Schockenhoff.
Reprezentantul guvernului german pentru cooperarea cu Federaţia Rusă, Andreas Schockenhoff. (CARSTEN KOALL / AFP / GettyImages)

Reprezentantul guvernului german pentru cooperarea cu Federaţia Rusă, Andreas Schockenhoff, a supus unor critici dure Kremlinul, care în opinia sa întreprinde 'încercări paranoice de a controla societatea rusă în plină dezvoltare, din frică faţă de o posibilă 'revoluţie portocalie''. Schockenhoff a atenţionat: democraţia 'suverană' va duce Moscova la izolare totală pe plan internaţional. Drept replică, reprezentantul pentru drepturile omului în Federaţia Rusă, Vladimir Lukin, a acuzat Germania de 'intoleranţă', subliniind că ar fi 'neistoric' să se aştepte o victorie rapidă a 'democraţiei absolute' în Rusia, informează, joi, cotidianul rus Kommersant.

Autorităţile germane critică din ce în ce mai des schimbările politice din Rusia. Această tendinţă a fost din nou exprimată de Andreas Schockenhoff, vicepreşedinte al fracţiunii creştin-democrate din parlamentul german, care a efectuat o vizită la Moscova, unde declaraţiile sale - cu privire la alegeri, iniţiative legislative sau procese juridice - stârnesc o iritare atât de mare, încât în ajunul vizitei sale Ministerul de Externe al Rusiei a pus sub semnul întrebării 'eficienţa' politicianului german, acuzându-l de 'calomniere'.

Acuzele Moscovei nu au temperat elanul critic al lui Schockenhoff. Luând cuvântul în cadrul conferinţei Fondului german Konrad Adenauer de la Moscova, acesta a atenţionat că drumul 'democraţiei suverane ar putea duce Rusia la stagnare şi izolare pe plan internaţional'. 'Deocamdată nu văd o înstrăinare între Rusia şi UE sau Rusia şi Germania, însă o văd între stat şi societate chiar în Rusia. Societatea rusă se dezvoltă foarte repede, în timp ce autorităţile menţin statu-quo-ul şi încearcă să se îngrădească în faţa schimbărilor - în politica internă şi cea externă', a spus Andreas Schockenhoff.

În opinia politicianului german, verticala puterii construită de Kremlin 'nu corespunde tendinţelor contemporane'. 'De când a venit la putere, în 1999-2000, Vladimir Putin nu s-a schimbat, însă societatea rusă s-a schimbat radical. Majoritatea cetăţenilor ruşi sunt nemulţumiţi de actuala situaţie, ei vor schimbări', a afirmat Schockenhoff. Iniţiativele legislative înaintate de conducerea Federaţiei Ruse după mai anul trecut sunt 'tentative paranoice de a controla societatea, din frică pentru posibilitatea izbucnirii unei revoluţii portocalii',a apreciat el.

Schockenhoff a mai afirmat că Berlinul nu doreşte să 'dea lecţii' Moscovei, ci se preocupă de viitorul ei, în calitate de 'prieten şi partener'. În opinia politicianului german, 'principala resursă a Rusiei nu este petrolul şi nici gazul, ci capitalul uman, iar dacă puterea îl va îngrădi în mod artificial, în viitor nu va putea folosi acest potenţial în economie şi pe scena internaţională'.

După cum a replicat reprezentantul rus pentru drepturile omului Vladimir Lukin, 'Germania este o ţară nerăbdătoare', care doreşte ca în Rusia 'democraţia absolută să învingă chiar de mâine', însă 'în istorie nu se întâmplă aşa'. În opinia lui Lukin, relaţiile ruso-germane se dezvoltă mai mult decât reuşit în ultimii ani, atât în economie, cât şi în politică. 'Drumul spre democraţie nu a fost uşor în nici o ţară', a spus Lukin, amintind de Marea Britanie, unde acest proces a durat, potrivit politicianului rus, 700 de ani - de la adoptarea Magna Carta (Marea Cartă a Libertăţilor) în secolul al XIII-lea până la acordarea pentru femei, în secolul XX, a dreptului de a vota. 'Iar în acest răstimp, la vreo şase sau şapte preşedinţi de parlament şi câtorva regi le-au fost tăiate capetele', a amintit Lukin.

Andreas Schockenhoff nu a părut convins de acest argument. 'În secolul tehnologiilor digitale, o astfel de logică nu funcţionează. Înainte aşteptam două luni până când din Japonia venea un mesager cu vreo veste despre o tragedie. Când a avut loc accidentul de la centrală din Fukushima, bursele noastre s-au prăbuşit în următoarele două secunde', a subliniat politicianul german.

Cu toate acestea, Lukin a rămas ferm pe poziţie. 'Stabilitatea în detrimentul dezvoltării duce la descompunere. Noi am trecut deja prin aşa ceva. Dar şi democraţia cu orice preţ este acelaşi lucru. Trebuie să căutăm echilibrul, iar voi ne puteţi ajuta. Însă delicat', a tranşat politicianul rus.

De altfel, spre finalul dezbaterilor s-a dovedit că în unele probleme poziţia autorităţilor ruse şi cea a lui Andreas Schockenhoff aproape coincid. Politicianul german a dat de înţeles că, în calitate de catolic şi de adept al valorilor de familie, el nu le-ar permite homosexualilor să se căsătorească şi să organizeze parade, iar pe membrele trupei Pussy Riot le-ar fi trimis de asemenea după gratii: 'pentru vreo 20 de zile - în scop educativ', a precizat oaspetele german.