Oficialii chinezi avertizează SUA să evite “instabilitatea” cauzată de secretarul Apărării

Sub noua administraţie Trump la Washington, SUA rămâne fermă şi va respecta tratatul bilateral încheiat anterior între SUA şi Japonia, a afirmat secretarul Apărării american. Aceste declaraţii au nemulţumit liderii regimului comunist de la Beijing.
Insulele Senkaku (pentru japonezi) Diaoyu (pentru chinezi) din Marea Chinei de est
Insulele Senkaku (pentru japonezi) Diaoyu (pentru chinezi) din Marea Chinei de est (Jiji Press / AFP / GettyImages)

Oficialii chinezi au avertizat SUA pe fondul “instabilităţii” în zonă după ce secretarul Apărării, James Mattis, a declarat în timpul unei conferinţe de presă, vineri, că Washingtonul va proteja disputele din Insulele Senkaku, controlate de Japonia în Marea Chinei de Est. Cunoscute în China sub numele de Insulele Diaoyu, iar în Japonia sub numele de Insulele Senkaku, teritoriul deţine resurse importante şi o locaţie favorabilă în regiunea Asia-Pacific.

În ciuda faptului că acestea se află în proprietatea oficială a Japoniei, China a insistat că deţine drepturi în zona respectivă. “Solicităm Statelor Unite să ia o atitudine responsabilă, încetând să mai facă remarci greşite şi să aducă instabilitate în ceea ce priveşte situaţia regională”, a afirmat Lu Kang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, conform rapoartelor media de duminică. “Insula Diaoyu şi insulele mici adiacente au fost o parte intrinsecă a teritoriului chinez încă din vremuri antice, ceea ce reprezintă o realitate istorică”.

Declaraţiile lui Kang au răspuns afirmaţiilor secretarului Apărării american făcute în timpul vizitei sale de 2 zile în Tokyo. Mattis a susţinut în timpul vizitei că SUA va menţine obligaţia din articolul 5 al Tratatului de Securitate SUA-Japonia, care solicită Statelor Unite să apere teritoriile aflate sub autoritatea Japoniei.

“Aş vrea să precizez că articolul 5 din tratatul bilateral de apărare este la fel de autentic pentru noi, aşa cum era şi acum un an, acum cinci ani – cum va fi de asemenea şi pentru încă un an, 10 ani de acum înainte”, i s-a adresat Mattis prim-ministrului japonez Shinzo Abe.

Acesta a adăugat: “Doresc să nu se înţeleagă greşit. Pe parcursul tranziţiei în Washington, ne menţinem cu fermitate, 100% alături de voi şi de poporul japonez”.

Grupul de insule nelocuite localizate între China şi Japonia în Marea Chinei de Est au fost disputate de ambele state de-a lungul ultimelor decenii. Prin Tratatul de Cooperare şi Securitate Bilaterală dintre Statele Unite şi Japonia, semnat între cele două ţări după cel de-al Doilea Război Mondial, SUA a consimţit să apere Japonia dacă oricare dintre teritoriile acesteia ar fi atacate, în schimbul bazelor militare stabilite pe teritoriul acetei ţări.

“Alianţa SUA-Japonia este critică pentru a asigura că această regiune rămâne în siguranţă şi apărată – nu doar acum, dar şi în anii ce vor veni”, susţinea Mattis.