SUA “dedicată apărării Japoniei” - secretarul american al Apărării

Jim Mattis a asigurat din nou Japonia în ceea ce priveşte angajamentul Washingtonului de a semna un tratat de apărare cu Tokyo. Unele observaţii ale preşedintelui Trump din campania electorală au părut să pună astfel de alianţe sub semnul întrebării.
Japonia-China: Nave chineze în Senkaku.
Japonia-China: Nave chineze în Senkaku. (TED ALJIBE / AFP / Getty Images)

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a încheiat sâmbătă prima sa vizită oficială în Japonia, asigurând ţara de decizia Statelor Unite de aderare la un tratat de pace pe fondul tensiunilor intensificate din regiunea Asia-Pacific.

Alianţa de Securitate SUA-Japonia a fost “o piatră de temelie pentru pace, prosperitate şi libertate” în regiune, a susţinut Mattis în urma discuţiilor cu omologul său japonez, Tomomi Inada, la Tokio.

Mattis a părut nerăbdător să reasigure Japonia că SUA încă este devotată alianţei în urma comentariilor făcute de preşedintele american Donald Trump în timpul campaniei electorale, care păreau să sugereze că Japonia şi Coreea de Sud profitau de o umbrelă de securitate americană.

“Alianţa SUA-Japonia este decisă să asigure că această zonă va fi în siguranţă şi apărată – nu doar pentru moment, dar şi în anii următori”, a afirmat Mattis la o întâlnire de presă cu Inada, atenţionând că prim-ministrul japonez Shinzo Abe a mărit cheltuielile pentru apărare de când a preluat postul în decembrie 2012, o acţiune pe care acesta a considerat-o ca “fiind pe calea cea bună”.

Ameninţarea Nord Coreeană

Inada a subliniat de asemenea importanţa alianţei în momentul în care securitatea regională ar putea fi ameninţată de activităţile nucleare ale Coreei de Nord, ori de o China din ce în ce mai insistentă.

“Este extrem de important ca alianţa să fie puternică în timp ce mediul de securitate din Asia-Pacific devine mult mai sever”, a spus acesta.

Atât Mattis cât şi Inada şi-au exprimat îngrijorările cu privire la programul de arme nucleare şi de rachete al Coreei de Nord, întrucât Phenian a executat două teste nucleare şi a lansat 20 de rachete balistice numai în 2016.

Această îngrijorare este împărtăşită şi de Coreea de Sud, unde noul şef al Pentagonului a făcut o vizită vineri. În urma discuţiilor din Seul, în timpul cărora acesta a confirmat angajamentul Statelor Unite de a întări apărarea, el a avertizat Phenianul că orice atac asupra SUA sau a aliaţilor săi va “fi întâmpinat de un răspuns care va fi frapant şi copleşitor”.

Insulele disputate

În Tokyo, Mattis a declarat, de asemenea, în mod explicit că administraţia Trump va continua să apere administraţia de către Japonia a insulelor nelocuite Senkaku, care se întind între Taiwan şi Okinawa în Marea Chinei de Est şi sunt pretinse în acelaşi timp de China şi Taiwan, unde sunt cunoscute sub numele de Diaoyu şi respectiv Tiaoyutai.

China a trimis în mod regulat nave în apele din apropierea insulelor provocând conducerea Japoniei, şi în acelaşi timp a construit insule şi recife în Marea Chinei de Sud, crescând tensiunile în regiune.

Cu toate că Mattis a afirmat că “libertatea de navigaţie” în Marea Chinei de Sud era “necondiţionată”, a mai adăugat că “în acest moment nu vede necesitatea unor mişcări militare dramatice”.

Remarcile acestuia cu privire la grupul de insule Senkaku/Diaoyu a atras acuzaţiile Chinei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lu Kang, cerând Statelor Unite să evite dezbaterea problemei şi să reafirme pretenţia Chinei de suveranitate.

Tratatul SUA-Japonia din 1960 a fost “un rezultat al Războiului Rece, care n-ar trebui să prejudicieze suveranitatea teritorială şi drepturile legitime ale Chinei”, se susţinea într-o declaraţie postată pe website-ul ministerului în care Lu era citat.