Oficiali australieni din domeniul securităţii cibernetice avertizează India în legătură cu firma Huawei

Huawei
Huawei (Epoch Times România)

Oficiali ai guvernului australian au sfătuit India să interzică producătorului de tehnologie chinez Huawei Technologies Co Ltd să furnizeze piese pentru implementarea reţelei de telecomunicaţii 5G, au informat marţi publicaţiile australiene.

Oficiali ai Directoratului Australian al Semnalelor au fost întrebaţi despre interdicţia australiană în ceea ce priveşte utilizarea componentelor produse de gigantul tehnologic chinez pentru a construi reţele 5G, atunci când o delegaţie a vizitat New Delhi săptămâna trecută, au transmis publicaţiile The Australian Financial Review şi Australian.

"Funcţionarii indieni au fost dornici să înţeleagă modul în care guvernul Turnbull a ajuns la decizia de a interzice Huawei şi s-au purtat multiple discuţii în această privinţă", a transmis Australian Financial Review, referindu-se la o măsură luată de fostul premier Malcolm Turnbull în 2018.

Săptămâna trecută, delegaţia condusă de ambasadorul australian pentru probleme cibernetice, Tobias Feakin, a explicat în detaliu de ce furnizorii cu risc ridicat au fost interzişi din reţeaua 5G din Australia, a raportat Australian.

India a consultat, de asemenea, Statele Unite cu privire la interdicţia Huawei, a menţionat publicaţia, fără să furnizeze vreo sursă.

în 2018, Australia a devenit prima ţară care a interzis companiei Huawei să furnizeze echipamente pentru reţeaua 5G, citând riscuri de securitate naţională, măsură pe care compania chineză a criticat-o ca fiind „motivată politic”.

Huawei, cel mai mare gigant de telecomunicaţii chinez, s-a confruntat pentru prima dată, pe piaţa internaţională, cu un scandal privind furtul proprietăţii intelectuale în 2003, când compania a fost acuzată de furtul patentelor deţinute de Cisco, pledând vinovat şi rezolvând conflictul printr-o înţelegere în afara tribunalului.

Huawei este cunoscută pentru legăturile sale cu Armata de Eliberare a Poporului şi pentru schema extrem de obscură a acţionarilor săi.

Partidul Comunist Chinez, aflat la conducerea Chinei de 70 de ani, a organizat dintotdeauna un vast program de spionaj industrial al ţărilor şi companiilor occidentale, menit să obţină avantaje economice pentru marile firme chineze, care se află fără excepţie sub controlul Partidului.

Unele estimări situează costurile acestor operaţiuni de spionaj economic numai pentru SUA la 3 miliarde USD anual.