Oficial UE: Israelul încearcă să îl tragă pe Trump într-o confruntare cu Iranul înaintea alegerilor prezidenţiale americane

Centrala nucleară iraniană de la Natanz
Centrala nucleară iraniană de la Natanz (Majid Saeedi/Getty Images)

În ultimele săptămâni, Iranul a suferit o serie de incidente inexplicabile - explozii ale unor uzine nucleare, inclusiv cea de la Natanz unde se îmbogăţea uraniu, şi la unele uzine implicate în programul său de dezvoltare de rachete.

Unele dintre ele au fost atribuite Israelului, inclusiv de către mass media centrală americană.

În Europa există îngrijorări cu privire la faptul că Israelul ar putea încerca să tragă Statele Unite într-un conflict cu Iranul înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, a declarat pentru Business Insider un oficial UE cu condiţia anonimatului.

"Mă tem că planul israelian aici este acela de a provoca un răspuns iranian care se poate transforma într-o escaladare militară în timp ce Trump este încă în funcţie", a declarat oficialul UE.

Preşedintele american, care susţine o politică de „presiune maximă” asupra Iranului şi este un aliat apropiat al Israelului, se află în competiţie cu rivalul său democrat Joe Biden.

Biden, care a fost vicepreşedinte în momentul în care SUA lui Barack Obama a negociat acordul nuclear din 2015 cu Iranul, l-a criticat pe Trump pentru că a renunţat la acord şi a afirmat că îl va reimpune dacă va fi ales.

"Ar exista considerabil mai puţină poftă de aventuri şi misiuni secrete de a exploda instalaţiile nucleare în cadrul unei administraţii Biden", a menţionat oficialul UE.

Exploziile şi incendiile cu cauze neidentificate au zguduit Iranul în ultimele câteva săptămâni. Acestea includ un incendiu la un şantier naval din Bushehr pe 15 iulie şi explozii la o fabrică de aluminiu din Lamerd, pe 14 iulie, la instalaţia de îmbogăţire a uraniului din Natanz pe 2 iulie, la un centru de sănătate din Teheran pe 30 iunie şi la complexul militar Parchin şi la centrala din Shiraz la 25 iunie.

Oficialii iranieni susţin că suspectează sabotaj în unele cazuri, iar în alte cazuri dau vina pe scurgeri de gaze şi erori umane. Între timp, au existat rapoarte că Iranul a pus porţiuni ale apărării aeriene în alertă ridicată în ultimele zile.

Un oficial anonim din serviciile de informaţii din Orientul Mijlociu a fost citat într-un articol din 5 iulie al New York Times, spunând că explozia de la Natanz a fost rezultatul unei lovituri executate de Israel, care a folosit o bombă pentru a arunca în aer un etaj al unei instalaţii nucleare.

De asemenea, s-a spus că Israelul a fost în spatele atacului cibernetic care a perturbat temporar portul iranian Shahid Rajaee în mai.

Israelul nu a negat, dar nici nu a confirmat public rapoartele care au implicat Tel Aviv-ul în incidentele din Iran.

Ministrul de Externe, Gabi Ashkenazi, a declarat reporterilor pe 5 iulie că Iranul reprezintă o „ameninţare existenţială” pentru Israel şi că acţiunile în ceea ce priveşte Iranul „este mai bine să fie lăsate nediscutate”.

În comunitatea israeliană a informaţiilor este „cunoscut” faptul că agenţii Mossad se află în spatele unora dintre incidente, a declarat pentru Business Insider un fost oficial al apărării israeliene în condiţii de anonimat.

„Nu ştiu care sunt exact şi nu aş spune oricum, deoarece ideea este ca iranienii să se streseze încercând să afle care incidente sunt cauzate de noi”, a spus oficialul, adăugând că Israel a decis să urmeze politica de „presiune maximă” a lui Donald Trump.