Oficial american: Obama şi Putin cad de acord asupra necesităţii unei tranziţii politice în Siria

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin au căzut de acord asupra nevoii unei tranziţii politice în Siria, în timpul unei discuţii purtate duminică la summitul G20 din Ankara, a declarat un oficial american.
Preşedintele rus Vladimir Dreapta (dr) se întâlneşte cu omologul său american Barack Obama pe marginea summitului G20 din Turcia, 15 noiembrie 2015.
Preşedintele rus Vladimir Dreapta (dr) se întâlneşte cu omologul său american Barack Obama pe marginea summitului G20 din Turcia, 15 noiembrie 2015. (Captură Foto)

SUA şi Rusia au fost la cuţite în privinţa viitorului preşedintelui sirian Bashar al-Assad - deoarece Moscova îl susţine, în timp ce Washingtonul doreşte ca acesta să renunţe la putere – precum şi în privinţa conflictului din Ucraina.

În cadrul unei discuţii de 35 de minute pe marginea summitului G20 din Turcia, Obama şi Putin au discutat despre eforturile găsirii unei soluţii la conflictul sirian, a declarat un oficial al Casei Albe.

Importanţa acestei soluţii a fost accentuată de atentatele comise vineri noaptea în Paris care au luat vieţile a cel puţin 132 de persoane, a adăugat oficialul.

“Preşedintele Obama şi preşedintele Putin au căzut de acord asupra nevoii unei tranziţii politice conduse de sirieni”, care ar putea fi demarată prin negocieri intermediate de ONU între opoziţia siriană şi regimul Assad, precum şi printr-o încetare a focului, a precizat oficialul.

Obama a lăudat eforturile depuse de toate ţările în contracararea Statului Islamic, notând importanţa eforturilor militare ale Rusiei în Siria asupra grupului jihadist, a susţinut oficialul.

Schimbarea poziţiei lui Obama în privinţa implicării militare a Rusiei în Siria nu a trecut neobservată, în condiţiile în care până de curând SUA şi aliaţii săi au acuzat Moscova că loviturile sale aeriene în ţara arabă au vizat în principal poziţii ale altor grupuri rebele moderate, care se opun regimului din Damasc şi care sunt susţinute din afară.

După discuţiile dintre cei doi, presa rusă a citat un consilier apropiat al lui Putin afirmând că cele două state au o abordare similară în privinţa luptei împotriva terorismului doar că diferă în privinţa tacticilor.

În acelaşi timp, oficialul de la Casa Albă a declarat că Obama şi-a reafirmat sprijinul pentru implementarea acordului de la Minsk în vederea încetării conflictului din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe