“Jihadi John” din Statul Islamic vizat în Siria de un atac aerian american

Forţele americane au lansat un atac aerian în Siria, vizându-l pe Jihadi John. Cetăţeanul britanic este suspectat că a apărut în mai multe videoclipuri produse de Statul Islamic, în care mai mulţi prizonieri au fost decapitaţi de militanţii jihadişti.

Militanţi ai Statului Islamic pozează alături de steagul grupului jihadist.
Militanţi ai Statului Islamic pozează alături de steagul grupului jihadist. (Getty Imges)

Secretarul de presă al Pentagonului, Peter Cook, a declarat joi că atacul a fost desfăşurat în Raqqa, o fortăreaţă a Statului Islamic în nordul Siriei.

“Evaluăm rezultatele operaţiunii şi vom publica informaţii suplimentare la momentul potrivit”, a declarat Cook. Nu a fost imediat clar, totuşi, dacă Mohammed Emwazi a fost ucis în atacul aerian.

Emwazi a fost numit de mass media Jihadi John, după ce un grup de ostatici a declarat că acesta făcea parte dintr-o celulă teroristă care îşi spunea The Beatles. Toţi cei patru bărbaţi ai celulei vorbeau cu accente britanice.

Bănuit a avea între 20 şi 30 ani, Emwazi a apărut pentru prima dată într-o înregistrare video cu decapitarea jurnalistului american James Foley în august 2014 şi se crede că de atunci a fost implicat în mai multe astfel de crime.

La două săptămâni după materialului video cu Foley, colegul său ostatic, americanul Steven Sotloff, a fost ucis în aceeaşi manieră, din nou în faţa camerei şi de către un călău care vorbea cu accent britanic, conform Deutsche Welle.

Emwazi, un programator din Londra, s-a născut într-o familie simplă de origine irakiană în Kuweit. Părinţii săi s-au mutat în Marea Britanie în 1993, după ce încercările lor de a obţine o cetăţenie în Kuweit au eşuat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe