Putin îi sugerează lui Assad să-l invite pe Trump în Siria

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Peter Muhly – WPA Pool/Getty Images)

Un videoclip difuzat la televiziunea rusă în care este prezentat un dialog între Assad şi Putin în timpul vizitei acestuia din urmă în Damasc, săptămâna trecută, a devenit viral.

Conform publicaţiei The Hill "Într-un videoclip al conversaţiei dintre Assad şi Putin la Biserica Ortodoxă a Fecioarei Maria din Damasc, Assad menţionează convertirea apostolului Pavel la creştinism după o viziune avută la poarta Damascului."

Cei doi lideri stăteau alături de patriarhul creştin ortodox, care prezidează cei două milioane de creştini din Siria într-o faimoasă catedrală - despre care se crede că este locul convertirii apostolului Pavel.

Assad, în glumă, spune că vizitarea site-ului biblic antic l-ar face pe Trump o persoană mai bună, sugerând o experienţă de conversie asemănătoare cu cea a lui Pavel:

„Dacă Trump va ajunge pe acest drum, va deveni un om bun”.

Dialogul în glumă dintre cei doi lideri continuă, Putin răspunzând cu un zâmbet: "Se va schimba în bine ... Invită-l!" conform unei traduceri.

- O să o fac, spuse Assad. Putin afirmă apoi: „Voi transmite invitaţia chiar eu!” - în timp ce cei doi continuă să râdă, episcopul încă zâmbind.

Putin a făcut o vizită neanunţată pe 7 ianuarie, de Crăciunul ortodox rus, imediat după uciderea, într-un raid cu drone, a generalului Qassem Soleimani de către americani.

Putin a participat la o şedinţă militară la nivel înalt cu Assad şi cu miniştrii apărării celor două ţări, la un sediu din capitala Siriei, şi a vizitat de asemenea părţi ale oraşului şi situri şi biserici istorice.

Având în vedere că materialul video a fost publicat la televiziunea de stat Rossiya-1 săptămâna aceasta, este clar că Kremlinul a ambalat-o eventual ca un fel de mesaj sau pentru a sugera că Putin şi Assad sunt deschişi pentru o astfel de întâlnire.

Vizita lui Putin la catedrala creştină ortodoxă din Damasc, sediul Patriarhului Antiohiei, este infuzată de simbolism, dat fiind că Moscova a considerat Siria drept „protectorul” minorităţii considerabile a creştinilor din regiune, cu toate că deseori sunt supuşi încălcării drepturilor.