PSD: Contractul dintre Mittal şi Nuclearelectrica intră în categoria celor cu "băieţii deştepţi"

Epoch Times România
20.03.2012

PSD cere premierului Ungureanu să analizeze tranzacţia care se va încheia miercuri pe bursa de energie OPCOM între ArcelorMittal Galaţi şi Nuclearelectrica, astfel încât statul să nu iasă în pierdere, şi precizează că o astfel de tranzacţie intră în categoria celor cu "băieţii deştepţi".

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a depus miercurea trecută o ofertă pe platfoma contractelor bilaterale a bursei OPCOM pentru a cumpăra o cantitate foarte mare de energie, 3,1 TWh, pentru următorii doi ani, la un preţ cu mult sub cel al pieţei. Oferta cuprinde o formulă de preţ din care rezultă un preţ de 170-180 de lei pe MWh, în funcţie de câteva variabile.

Spre comparaţie, preţul la care s-au încheiat anul acesta tranzacţii platforma contractelor bilaterale este între 220 şi 230 de lei pe MWh.

Licitaţia este programată pentru ziua de 21 martie 2012, la ora 16.30.

Surse din domeniu au declarat, pentru NewsIn, că Nuclearelectrica va fi compania care va răspunde acestei oferte, însă problema este că o parte din această cantitate de energie trebuie să fie scoasă din coşul reglementat, destinat populaţiei.

"Practic, "băieţii deştepţi” din energie au făcut toate tertipurile posibile pentru a favoriza o companie privată şi alte grupuri de interese în defavoarea statului român.

PSD se opune tranzacţiei dintre Nuclearelectrica şi ArcelorMittal. În opinia noastră sunt încălcate grav toate regulile ce ţin de funcţionarea pieţei de energie (competitivitate, transparenţă etc.). Acceptarea unor astfel de aranjamente a dus în trecut la dezvoltarea unui sistem ce a adus mulţi bani „băieţilor deştepţi” – companiile private cumpără ieftin de la stat, apoi revând mult mai scump", se arată într-o declaraţie a vicepreşedintelui PSD, Constantin Niţă.

"Nu putem accepta explicaţiile unor „băieţi deştepţi” din energie care ameninţă că dacă România nu ia asemenea măsuri companii, precum ArcelorMittal, pleacă din România. Companiile străine care activează în România trebuie să acţioneze conform regulilor bursiere în astfel de cazuri, aşa cum se întâmplă şi pe pieţele de energie din alte ţări", a adăugat el.

PSD cere premierului Mihai Răzvan Ungureanu să analizeze această situaţie şi să o rezolve astfel încât statul să nu iasă în pierdere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor