Odată cu creşterea foametei care bântuie Venezuela, tensiunile la graniţa cu Columbia cresc şi ele

Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos.
Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos. (STAN HONDA / AFP / GettyImages)

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a vizitat oraşul nord-estic Cucuta, în apropierea graniţei cu Venezuela, în contextul unor tensiuni de frontieră tot mai intense între cei doi vecini sud-americani.

“Sunt aici să mă asigur că cetăţenii noştri columbieni primesc serviciile de care au nevoie”, a declarat Santos duminică în timpul vizitei sale în oraşul de graniţă, unde s-au refugiat sute de columbieni care, înaintea izbucnirii conflictului dintre cele două tabere, au locuit în Venezuela.

“Ne concentrăm acum pe acoperirea nevoilor umanitare generate de această situaţie”, a declarat el, adăugând că guvernul său este determinat să trateze disputa de frontieră “cu fermitate, dar prin dialog şi diplomaţie”.

Vizita a avut loc la o zi după ce Venezuela a ordonat plasarea a 3.000 de soldaţi în statul vestic Tachira, în apropierea graniţei columbiene.

Soldaţii au sarcina de a “curăţa regiunea de paramilitari, criminali, răpitori şi traficanţi de droguri”, a declarat preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, fiind citat de agenţia germană de ştiri DPA.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a cerut celor două state sud-americane “să îşi rezolve disputa pe cale diplomatică” şi să “adreseze situaţia într-un forum multilateral”.

În 19 august, bărbaţi înarmaţi neidentificaţi au lansat un atac asupra soldaţilor venezueleni care desfăşurau o operaţiune anti-contrabandă în oraşul San Antonio din statul Tachira, rănind patru dintre ei.

Maduro a învinuit paramilitarii columbieni pentru acel incident, ordonând închiderea frontierei cu Columbia şi declarând o stare de urgenţă de 60 de zile în câteva zone ale frontierei.

Rapoartele susţin că Venezuela a deportat 1.097 de imigranţi columbieni datorită conflictului, în timp ce alţi 6.000 au părăsit voluntar regiunea în contextul escaladării tensiunilor.

În plus, cele două state şi-au rechemat ambasadorii pentru consultaţii.

Graniţa dintre cele două ţări sud-americane, care are o lungime de 2.200 de km, este împânzită de activităţi de gherilă şi contrabandă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe