Obiecte neidentificate cad din cer în Chile. Deşi păreau meteoriţi, explicaţia este simplă

(Getty Images)

Săptămâna trecută, în sudul Republicii Chile, rezidenţii de pe insula Chiloe au fost şocaţi atunci când o minge de foc s-a prăbuşit pe pământ, provocând o serie de incendii, relatează CNET.

Un proprietar s-a numărat printre locuitorii afectaţi de ceea ce mulţi au presupus a fi un meteorit. Dar a doua zi, oficialii Serviciului Naţional de Geologie şi Mine (Sernageomin) din Chile au ajuns la concluzia preliminară că obiectul nu ar fi un meteorit - pentru simplul motiv că nu s-a putut găsi nicio dovadă a vreunei forme de rocă provenită din spaţiu, lângă incendiile care fuseseră generate de „obiectul luminos şi incandescent căzut din cer.”

Într-o declaraţie, agenţia a scris: „Geologii au mers la faţa locului pentru a examina zona presupusului impact. Au lucrat în şapte puncte ale tufişurilor arse, unde nu au găsit resturi, vestigii sau dovezi ale căderii vreunui meteorit. De asemenea, ca parte a anchetei, aceştia au intervievat rezidenţii locali, care au spus că nu au văzut presupusul obiect căzând sau nu au auzit zgomote asociate cu căderea unui corp de această natură”.

După cum notează corect CNET, acestea sunt prin definiţie, OZN-uri: "Tehnic vorbim despre obiecte zburătoare neidentificate."

Revista Nature scria în septembrie: "De când Uniunea Sovietică a lansat primul satelit, Sputnik, în 1957, numărul obiectelor din spaţiu a crescut, atingând aproximativ 2.000 în 1970, aproximativ 7.500 în 2000 şi aproximativ 20.000 de obiecte cunoscute astăzi. Cele mai mari două rămăşiţe orbitale au apărut în 2007, când un satelit al guvernului chinez a explodat într-un test cu rachete, şi în 2009, când a avut loc coliziunea Iridium-Cosmos".

Agenţia Sernageomin a concluzionat: "În paralel, geologii au colectat probe de sol pentru o analiză şi mai detaliată în laboratorul instituţiei. Concluziile finale vor fi anunţate în săptămânile următoare".