Obama soseşte în Cuba pentru o vizită istorică. Castro evită “ploaia” de pe aeroport

Preşedintele american Barack Obama a sosit în Cuba pentru pentru întâlniri cu omologul său american Raul Castro, alţi oficiali de rang înalt şi cu "oameni de afaceri". După dezastrul politicii externe a administraţiei în Orientul mijlociu, deschiderea către Cuba s-ar dori piesa centrală a moştenirii prezidenţiale a lui Obama.
Preşedintele  american Barack Obama este întâmpinat la sosirea sa în Havana de către  ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez, 20 martie 2016.
Preşedintele american Barack Obama este întâmpinat la sosirea sa în Havana de către ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez, 20 martie 2016. (Captură Foto)

Liderul american a sosit duminică pe aeroportul din Havana şi a fost întâmpinat de oficiali de rang înalt, dar nu şi de preşedintele cubanez Raul Castro. Acesta întâmpină personalităţi politice importante din lume la sosirea lor pe Aeroportul Internaţional José Marti, dar de această dată a absentat.

În schimb, Castro a plănuit să se întâlnească luni cu Obama, la Palatul Revoluţiei.

Candidatul prezidenţial republican Donald Trump a scris pe Twitter că absenţa lui Castro la aeroport este o dovadă că liderul cubanez l-a evitat în mod deliberat pe Obama.

Vizita de trei zile a lui Obama este prima de acest gen, din 1928, când preşedintele Calvin Coolidge.

Luni, Obama are programate discuţii cu preşedintele cubanez şi întâlniri cu oameni de afaceri americani şi cubanezi.

Drepturile omului sub regimul comunist, o problemă

În ciuda noii apropieri, neînţelegerile persistente dintre SUA şi Cuba rămân, inclusiv frustrarea Havanei faţă de embargoul economic american şi condamnarea de către Washington a situaţiei drepturilor omului din Cuba.

Cu câteva ore înainte ca Obama să fi sosit în capitala cubaneză, poliţia a arestat câteva zeci de manifestante din grupul Doamnelor în Alb format din soţiile deţinuţilor politici - care se întâlnesc şi protestează în faţa unei biserici în fiecare săptămână.

În vizita în Cuba, Obama este însoţit de 40 de congressmeni americani şi aproximativ 12 oameni de afaceri.

Obama a plănuit să susţină un discurs la Marele Teatru din Havana, unde îşi va expune punctul de vedere asupra acordării unor libertăţi mai mari şi asupra oportunităţilor economice în Cuba comunistă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe