Franţa şi Cuba îşi intensifică legăturile. Semnează cel puţin 10 acorduri de cooperare

Pentru întărirea poziţiei franceze pe pieţele din America de Sud, Parisul l-a primit pe liderul cubanez şi a încheiat mai multe contracte de cooperare economică, politică şi culturală cu Havana.
Preşedintele francez Francois Hollande (st) îl întâmpină pe omologul său cubanez Raul Castro la Palatul Elysee din Paris, 1 februarie 2016.
Preşedintele francez Francois Hollande (st) îl întâmpină pe omologul său cubanez Raul Castro la Palatul Elysee din Paris, 1 februarie 2016. (Captură Foto)

Preşedintele cubanez Raul Castro, în cadrul primei vizite de stat în Franţa a unui lider cubanez, a semnat peste 10 acorduri de cooperare economică, politică şi culturală.

În plus, Franţa a intermediat cu creditorii din Cuba ai Clubului de la Paris, ştergerea unor datorii în valoare de 9,2 miliarde, Parisul anulând aproximativ jumătate din suma totală. Şi, Franţa intenţionează să facă şi mai mult.

“Cubanezii aplaudă eforturile Franţei în construirea unei noi ere în ceea ce priveşte relaţia dintre Uniunea Europeană şi Cuba”, a declarat Castro.

Franţa este cel mai mare partener comercial al Cubei şi francezii au declarat, de asemenea, că vor face presiuni în vederea ridicării sancţiunilor economice [aplicate împotriva Cubei] în cel mai scurt timp posibil.

“Preşedintele Obama a făcut mai multe gesturi dar a declarat că trebuie să ajungă la o concluzie logică în privinţa acestei situaţii şi să pună capăt situaţiei provocate de Războiul Rece”, a declarat preşedintele francez Francois Hollande.

De asemenea, Cuba va fi sprijinită de Franţa în vederea îmbunătăţirii relaţiilor sale cu UE şi a dezvoltării legăturilor cu statele membre ale blocului.

Mai multe companii franceze sunt prezente în Cuba începând cu sectorul turismului până la cel energetic sau al telecomunicaţiilor şi acest lucru este văzut de Paris ca o rampă de lansare pentru creşterea volumului de vânzări franceze în America de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe