„O şmecherie” mare ascunsă în Legea graţierii. „E un fel de premiere. Cu cât eşti mai corupt, cu atât eşti mai bine văzut”

Graţierea este un fel de premiere a lor, cu cât eşti mai corupt, cu atât eşti mai bine văzut în ţara asta. În realitate, pe nimeni nu interesează să depopuleze penitenciarele, sunt cu totul alte interese în joc, a remarcat judecătorul Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
06.05.2017

O eventuală graţiere a faptelor de corupţie şi nu a pedepselor, aşa cum intenţionau politicienii noştrii, i-ar scăpa inclusiv pe cei ale căror dosare sunt încă în stadiu de urmărire penală sau se află pe rolul instanţelor, ba mai mult, vor fi afectate chiar şi dosarele viitoare, a tras un semnal de alrmă, într-un interviu acordat Revistei 22, judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

"În cazul de faţă este o şmecherie: proiectul, aşa cum a plecat de la Guvern la Parlament, se referă la graţierea de fapte. Ultimul articol din proiectul de lege se referă la toate faptele comise până la data de 18 ianuarie 2017, ceea ce este dubios, pentru că o graţiere trebuie să se refere la pedeapsă. Dacă se referă la fapte, asta înseamnă că vizează şi dosarele aflate pe rolul instanţelor, pentru care se vor da hotărâri peste ani de zile. Este ciudat să spui că acum ai probleme în penitenciar şi trebuie să pui în libertate deţinuţii, dar pedepsele să vină peste doi, patru sau zece ani", a declarat Danileţ.

Mai mult, judecătorul se întreabă retoric, de ce, dacă într-adevăr se vrea o măsură de depopulare a penitenciarelor, se vrea şi o graţiere a amenzilor sau a pedepselor cu suspendare.

"Dacă scopul legiuitorului este să depopuleze penitenciarele, atunci hai să ne referim doar la cei care se află acum, astăzi, în penitenciare, nu la cei care vor fi peste trei ani sau peste zece ani, când termin eu de judecat dosarele de corupţie. (...) Mai mult, sunt vizate şi dosarele care privesc faptele până în 18 ianuarie 2017 şi nu au fost încă descoperite. Dacă o faptă se descoperă peste cinci ani, dar este făcută până la 18 ianuarie 2017, este vizată de o astfel de lege a graţierii. (...) Părerea mea e că graţierea este un fel de premiere a lor. Cu cât eşti mai corupt, cu atât eşti mai bine văzut în ţara asta", a precizat Danileţ, adăugând că, în realitate, pe nimeni nu interesează să depopuleze penitenciarele, sunt alte interese în joc.

În acest moment, când în Parlament se discută Legea graţierii, judecătorul consideră că societatea civilă trebuie să stea cu ochii pe ei şi să facă presiuni, să spună: "Domnule, noi nu vrem aşa ceva!"

Pentru a citi integral interviul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor