O singură ţară e prea mică să îl încapă pe Snowden

Un ecran TV prezintă o ştire despre Edward Snowden, un fost angajat CIA care a făcut publice documente secrete despre programele de supraveghere ale SUA, la un mall din Hong Kong, 23 iunie 2013 (AP Photo / Vincent Yu)
Epoch Times România
09.07.2013

Soarta lui Snowden s-ar putea schimba. De la "prizonier" de lux într-un aeroport rusesc, Snowden devine primul cetăţean al lumii care va primi "refugiu politic colectiv." La aşa spion vedetă, un aşa statut!

În acest week-end, liderii de stânga din Venezuela, Nicaragua şi Bolivia i-au oferit cu toţii azil lui Snowden, care este, de mai bine de două săptămâni blocat pe aeroportul internaţional din Moscova, aşteptând ca măcar unul din cele 27 de state cărora le-a cerut azil politic să răspundă afirmativ cererii lui.

Şi au răspuns. America Latină "plăteşte" Statelor Unite jignirea adusă preşedintelui Bolivian. Sud americanii au catalogat drept "agresiune imperialistă" incidentul diplomatic de acum o săptămână când avionul preşedintelui Boliviei, Evo Morales, care se întorcea de la Moscova, a fost forţat să aterizeze în Viena şi a fost percheziţionat, existând suspiciuni că la bordul său s-ar fi aflat mult căutatul spion. Anterior aterizării forţate, 4 state europene au interzis avionului prezidenţial bolivian să survoleze spaţiul lor aerian.

"Agresiunea imperialistă" a fost dacă nu picătura care să umple paharul, măcar un bun pretext pentru regimurile de stânga din America Latină să accepte cererea de azil al spionului american.

"America Latină este un teritoriu umanitar şi de fiecare dată suprafaţa să devine mai mare. Acesta este, probabil, singurul caz în istorie de azil umanitar şi politic care se acordă în mod colectiv", a declarat public Nicolas Maduro, preşedintele venezuelean.

Snowden a cerut azil în 27 de ţări dar, până la recenta deschidere a ţărilor din America Latină, cererile sale nu au primit răspuns pozitiv. Acum se conturează însă o direcţie credibilă pentru mult mediatizatul Snowden.

Dar până să poată zice Snowden, "Venezuela, am venit", se mai ridică o problemă, insurmontabilă, aparent: Cum va ajunge de pe aeroportul Şeremetievo din Rusia în America Latină având în vedere faptul că paşaportul lui Snowden a fost revocat de guvernul american.

Cuba, un punct de tranzit cheie pe drumul spionului dinspre Rusia spre America Latină, a sprijinit în acest week-end ofertele de azil făcute de Venezuela, Bolivia şi Nicaragua, însă preşedintele Raul Castro nu a precizat dacă şi Cuba va face parte din blocul de ţări care îi oferă lui Snowden azil.

Sunt însa multe întrebări la care presa nu poate răspunde. Mai aşteptam. Să vedem dacă Rusia chiar sfidează Statele Unite şi il urcă pur si simplu în avion pe Snowden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor